Deze wist je misschien nog niet: maar het loof van radijsjes mag je opeten! Net als het loof van rode bieten, raapjes, venkel, koolrabi en wortelen. Zonde dus om dat weg te gooien. Geef de blaadjes een deftige week- en wasbeurt en verwerk ze in je salades, wokgerechten of … maak er soep van!
Onderstaand gerechtje leerde ik in de kookles. Het is een lekker zomers soepje, dat je kan afwerken met verse radijsjes, een beetje volle room of zoals ik hier deed, met soepbolletjes.

Wat heb je ervoor nodig? (4p)
- 2 bussels radijsjes met mooi loof (zoek voor jonge frisgroene blaadjes)
- 1 grote ui
- 300g zachtkokende aardappelen
- boter
- 2 blokjes kippenbouillon
- 1 liter water
- 1 el boter
- 1/2 tl bicarbonaat/keukensoda
- peper, zout
- 2 takjes tijm
- laurierblad
Hoe begin je eraan?
- Snij het loof van de radijsjes, tot tegen de vrucht, was ze in ruim veel water (eventueel met een beetje azijn in)en laat nadien goed uitlekken.
- Schil de ui en snipper, schil de aardappelen en snij in blokjes.
- Zet je soeppot op het matig vuur en voeg de boter toe. Stoof de ui glazig.
- Voeg de aardappelblokjes toe en laat even meestoven.
- Voeg het radijsloof toe samen met de 1/2 theelepel bicarbonaat en laat een minuutje meestoven.
- Overgiet de groenten met het water, voeg de bouillonblokjes, tijm en laurier toe, roer goed om en breng aan de kook met het deksel op de pot.
- Laat 20min koken.
- Haal de pot van het vuur, vis de tijm en laurier uit de pot, en mix de soep glad met een staafmixer.
- Kruid bij met zwarte peper en zout.
- Serveer en geniet! 🙂
Silvy