Hoe heerlijk is het om gerechten te maken met producten die je bijna standaard in huis hebt en die niet snel slecht worden? Zeg maar die je in de voorraadkast en diepvriezer hebt liggen. Ze zijn perfect voor wanneer je op een avond doodmoe thuiskomt en geen fut meer hebt om naar de winkel te gaan. Of de winkel is al dicht, of je hebt gewoon echt geen zin om buiten te komen. (I feel ya) Dan zijn dit soort gerechten life savers.
Heb je deze ingrediënten niet standaard in huis? Breng er verandering in! Echt waar! Je gaat er nog genot van hebben 🙂 Aardappelen blijven – toch als je ze goed bewaard – lang goed, spinazie en selderblokjes zouden standaard in je diepvries moeten zitten en alle andere ingrediënten zijn ook gewoon suuuuperhandig om op allerlei manieren mee aan de slag te gaan. Ze zijn droog of zo verpakt dat ze eeuwig goed blijven. (Niet echt eeuwig, maar je weet wat ik bedoel he.) Vul je voorraadkast mondjesmaat aan op basis van de promoties in de winkels. Zo doe ik dat toch, dat scheelt een pak centen. En als single in the city, is dat wel interessant.
Voor deze dahl vond ik inspiratie in een van de Hallo Fresh recepten online. Ik zou natuurlijk nooit zo’n box bestellen, maar moet wel toegeven dat ze interessante gerechtjes hebben.

Wat heb je ervoor nodig? (4 p)
Voor de dahl:
- 4 cm gember (schillen en raspen)
- 2 cm verse kurkuma (schillen en raspen of fijnsnijden)
- je kan ook 1 tl gedroogde kurkuma gebruiken
- 2 teentjes knoflook (schillen raspen)
- 1 middelgrote uit (schillen en snipperen)
- 2 stengels selder (schoonmaken en in blokjes snijden)
- 150 spinazie (laten ontdooien indien uit de diepvries, vocht eruit duwen)
- 1 grote zoete aardappel (schillen en in blokjes snijden)
- 75g rode splitlinzen
- 30g tomatenconcentraat
- 250ml kokosmelk
- 500ml groentebouillon
- 4tl rode currypoeder
- 2el plantaardige olie
- peper, zout, nootmuskaat en chilivlokken naar smaak
- 250g basmati of zilvervliesrijst
- optioneel: geroosterde kokosschilfers en/of gemalen pistachenootjes
Voor de pompoenpitgremolita:
- verse peterselie, fijngehakt
- verse munt, fijngehakt
- 20g pompoenpitten
- 1el olijfolie
- 1 el limoensap of witte wijnazijn
- optioneel: limoenzeste
- peper, zout
Hoe begin je eraan?
- Mise en place: bereid al je ingrediënten voor zoals in de ingrediëntenlijst omschreven: schoonmaken, schillen en snijden. Leg alles klaar in de buurt van je vuur. Kook alvast voldoende water warm voor de bouillon + water om de rijst in gaar te koken. Verder heb je een soeppotje nodig en een klein pannetje.
- Gremolita voorbereiden: In het pannetje rooster je de pompoenpitten zonder enige vetstof tot ze openspringen. Voeg ze daarna samen met de fijngehakte verse kruiden, olijfolie en limoensap in een klein kommetje en meng door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Eventueel kan je ook wat zeste van de limoen toevoegen. Zet aan de kant.
- Je kan het pannetje ook nog gebruiken om wat kokosschilfers te roosteren. Ik rooster altijd een grotere hoeveelheid in een keer en heb zo steeds een voorraadje klaarliggen om te gebruiken. 🙂
- Dahl en rijst bereiden
- Zet je pot op een middelhoog vuur, en stoof de ajuin aan tot ze glazig is.
- Voeg het tomatenconcentraat, de geraspte gember, kurkuma en currypoeder toe en stoof even mee aan. Deze stap is belangrijk omdat je het zuurgehalte in de tomatenconcentraat zo gaat verminderen.
- Voeg de kokosmelk toe samen met 500ml warme groentebouillon en breng aan de kook. (Dit mag gewoon water zijn met een bouillonblokje, ik gebruik meestal dit bouillonpoeder van Sublimix).
- Voeg de zoete aardappelblokjes en rode linzen toe en laat ongeveer 18 tot 20min koken. Roer af en toe, proef en controleer de gaarheid.
- In de helft van het kookproces van de dahl kan je je rijst beginnen koken. Doe voldoende zout in het water, eventueel een bouillonblokje voor extra smaak kan ook.
- Zijn de linzen en zoete aardappelen gaar? Roer er dan de spinazie door en laat deze nog even mee garen.
- Serveer de rijst met geroosterde kokosvlokken, de kokosdahl en je zelfgemaakte pompoenpitgremolita. Eventueel een limoentje bij je bord of wat verse koriander kan ook nog. Laat je volledig gaan! 😀
Smakelijk!
Silvy

