2018, een nieuw jaar, dus gaan we direct van start met onze goede voornemens, zoals gezonder eten en meer bewegen. Om jullie een handje te helpen met dat eerste heb ik hier een fijn receptje voor jullie.
Wat is er in deze tijd van het jaar gezonder dan verse rode bietjes? Ze zitten vol met anti oxidanten en bevatten veel vitaminen en mineralen, en dat kunnen we in deze tijd van het jaar goed gebruiken. Wie een eigen tuin heeft, heeft ze waarschijnlijk ingekuild, of nog gewoon in de tuin staan, zoals hier, omdat het nog niet erg gevroren heeft dit jaar. En voor wie geen eigen tuin heeft, ze zijn nu vlot te verkrijgen bij je plaatselijke supermarkt of groentewinkel.

Wat heb je ervoor nodig:
- 1,5kg vastkokende aardappelen (vb: charlotte aardappelen)
- +/- 750g verse rode bietjes
- 1 potje zure room (200ml)
- 2 eetlepels geraspte mierikswortel
- 150ml melk
- 4 eieren
- 1 eetlepel maizena
- 1 zakje geraspte kaas
- 1 afgestreken koffielepeltje zout
- 1 grote ovenschotel
Hoe begin je eraan:
- Was en schil de aardappelen en rode bieten.
- Snij ze in dunne plakjes, met de keukenmachine of de mandoline.
- Verwarm je oven voor op 180 °C
- Neem een mengkom en doe daarin de zure room, de melk, de mierikswortel, de eieren, de maizena en het zout.
- Mix nu alles goed door elkaar met de staafmixer.
- Vet je ovenschotel in met een beetje boter.
- Verdeel ongeveer de helft van je aardappelplakjes over de bodem van je ovenschaal.
- Giet daarover ongeveer een derde van het zure roommengsel en bestrooi met de helft van de kaas.
- Leg daarop de plakjes van rode biet en giet daarover terug een derde van het zure room mengsel en de andere helft van de geraspte kaas.
- Daarop mogen de overige aardappelen en de rest van het zure roommengsel.
- Druk alles even goed aan.
- Bak ongeveer 50 minuten op 180°C.
- Dien op met een fris slaatje als vegetarisch gerecht of met een lekker stukje vis of vlees.
Smakelijk,
Betty