Aardappelkroketjes

We zijn vandaag de laatste dag van 2016 🙂 het was een mooi jaar, het was een vreugdevol jaar en het was een lekker jaar. Een waarin ik persoonlijk heel wat geleerd heb over eten, zowel uit onze eigen Vlaamse keuken als uit de Nederlandse en de Aziatische. 

Om het jaar in schoonheid af te sluiten heb ik vanavond afgesproken om samen met vriendinnen een gezellig etentje te houden bij mij thuis. Ik heb voor een traditioneel hoofdgerecht gekozen, dat was mijn taak van het menu. Het voor- en nagerecht heb ik uit handen gegeven om niet de hele avond in de keuken te moeten staan. Op het menu vanavond staat: eend met cranberrysaus, gekarameliseerd witloof en zelfgemaakte kroketjes. Bij dat laatste had ik niet stilgestaan wat een werk het zou zijn om voor vier mensen kroketjes te voorzien! Ik ben toch wel een paar uur bezig geweest om deze te maken (alles met de hand 🙂 weliswaar). Maar ik mag niet klagen, het resultaat mag er zijn en mijn gasten gaan heerlijk smullen. Het is per slot ook maar één keer 31/12/2016

Aardappelkroketjes

Wat heb je ervoor nodig?

 • 750g kruimige aardappelen (voor puree)
 • 3 eieren
 • 1 eetlepel boter
 • zwarte peper, zout, nootmuskaat
 • handjevol gemalen parmezaanse kaas
 • paneermeel + kruiden naar smaak
 • kommetje gewone bloem

Hoe begin je eraan? (Neem je tijd voor dit recept!)

 1. Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken.
 2. Doe de aardappelen in een pot en vul de pot met water totdat de aardappelen net onderstaat. Voeg een theelepel zout toe aan het water en zet op het vuur.
 3. Kook de aardappelen zo’n 10 tot 15 minuten. Ze moeten volledig zacht zijn wanneer je er met een vork in prikt. (De kooktijd varieert afhankelijk van hoe groot je je aardappelstukken gesneden hebt.)
 4. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en laat ze volledig uitdampen. Ze moeten zo veel mogelijk vocht kwijtgeraken. Je kan de aardapelen al wat beginnen kneuzen met een houten lepel opdat er meer vocht kan vrijkomen. (Ze mogen bijna lauwwarm zijn voor je aan de puree begint.
 5. Voeg nu bij de aardappelen 2 eierdooiers en 1 eiwit toe dat je eerst even hebt losgeklopt in een kommetje. Het andere eiwit klop je samen met het derde ei los om straks je krokjes mee te paneren.
 6. Voeg ook de gemalen kaas en wat kruiden toe: peper, zout en nootmuskaat. (je kan later altijd bijkruiden)
 7. Pureer de aardappelen met een pureerder tot je een gladde puree verkrijgt en proef of je nog wat wil bijkruiden.
  • Je kan eventueel ook wat verse kruiden toevoegen, maar zorg dat de kruiden droog zijn. Vochtige puree gaat er voor zorgen dat je aardappelkroketjes zullen openbarsten.
 8. Nu gaan we kroketjes rollen. Zet alles klaar wat je nodig hebt: pot puree, kommetje geklopt ei, kommetje gekruid paneermeel.
 9. Het maakt niet uit of je nu kiest voor balletjes, maantjes worstjes, … zolang ze allemaal maar ongeveer dezelfde grootte hebben. Rol je kroketjes meteen ook door het kommetje met bloem en leg ze in een schaal. Laat ze een uurtje opstijven in de diepvries in een afgedekte schaal
 10. Als tweede stap halen we alle bebloemde kroketjes door het eimengsel en daarna door het gekruide paneermeel. Druk het paneermeel goed aan. We willen niet dat na het eten de hele friteuze vol paneermeel drijft. 😉
 11. Je kroketjes zijn nu klaar om te frituren. Je kan ze op nieuw – afgedekt – in de diepvriezer steken of je bewaart ze in de koelkast voor je etentje.
 12. Je bakt je kroketjes 2,5 minuten op 180°C als ze uit de koelkast komen en 3,5min als ze uit de diepvriezer komen.

Eet smakelijk, geniet van oudjaar en tot in 2017

bebloemde aardappelkroketjes

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.