Soms moet het niet meer zijn dan dit: een simpele ajuinsoep. Vandaag viel de eerste sneeuw van deze coronawinter. Ik zit comfortabel binnen met vanalles en nog wat aan mijn hoofd, maar deze simpele soep kan mijn gedachten tot rust brengen. Het belangrijkste ingrediënt is … tijd. Stoof de uien wel 40 tot 50 minuten vooraleer je je water bij de soep giet.
Deze ajuinsoep is magie in een pot.

Wat heb je ervoor nodig?
- 1,5 kg ajuinen
- optioneel: 1 kruimige aardappel om de soep wat binding te geven (ik deed dit niet)
- 1 tl lookpoeder
- 2 kippenbouillonblokjes
-> lekker easy peasy, neem er van goede kwaliteit OF gebruik 2 liter verse kippenbouillon - 1 theelepel groentebouillonpoeder, zoals Tellofix
-> mijn secret ingrediënt voor heel wat sauzen en gerechten - handvol peterseliestengels met blad
-> dit steekt niet zo nauw, peterselie geeft veel smaak! - 2 liter kokend water
- 10 tot 15 takjes verse tijm
-> liefst niet met gedroogde tijm werken - 3 verse of gedroogde laurierblaadjes
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
- peper en zout naar smaak
- nootmuskaat naar smaak
- cayennepoeder naar smaak
-> pas op, de pikantigheid ontwikkelt zich pas na verloop van tijd.
Hoe begin je eraan?
- Schil de uien en snij ze grof in 1/4 ringen. Als je ook een aardappel wil toevoegen, schil die dan en snij hem heel fijn, echt mini. We gaan de soep niet mixen, dus zie dat de stukjes aangenaam op je lepel passen.
- Zet een soeppot op een laag tot middelhoog vuur en stoof hierin de ajuinen samen met de (aardappel,) het lookpoeder, kippenbouillonblokjes en groentebouillon zo’n 40 tot 50 minuten. Roer regelmatig, maar ook niet te vaak. Geef de uien de tijd om langzaam(!) subtiel te karameliseren. ze moeten er niet bruin uitzien, een lichtgouden schijn is voldoende. Je gaat de zoetigheid ook ruiken
- Bind ondertussen met een koordje je verse kruiden aan elkaar. Je kan ze er ook zo ingooien, maar dan ga je serieus moeten vissen achteraf. Hou een beetje verse peterselie opzij om straks fijn te snijden om je soep mee af te werken.
- Breng je water aan de kook wanneer de uien bijna gaar gestoofd zijn.
- Voeg het kokende water toe aan de uien, doe het deksel op de pot en laat een 25 minuten zachtjes pruttelen.
- Vis je kruiden uit de pot en kruid je ajuinsoep af met peper, zout, nootmuskaat en cayennepeper. Als laatste voeg je nog een eetlepel honing toe. Speel zelf met de kruiden en proef de hele tijd van je soep. Dit is jouw soep, dus kruiding mag zijn zoals jij het lekker vindt.
- Serveer met nog wat vers gesneden peterselie en eventueel wat gruyèrekaas op beschuit of toast is ook lekker bij deze ajuinsoep. Eventueel een scheut truffelolie. En als we dan toch bezig zijn, wat gebakken crunchy ajuintjes. Waarom ook niet. 🙂
Geniet ervan!
Silvy

