Amandeltaart met aalbessen

Soms heb ik gewoon zoveel zin om te bakken, een soort zin in zoet moet het zijn denk ik dan. Ieder excuus is dan goed om aan de slag te gaan in de keuken. Deze keer bracht mijn fitness instructrice Sandra me een goed excuus. Ze heeft het wellicht niet zo bedoeld, toen ze me bij mijn laatste health check adviseerde om wat meer eiwitten te eten na de training, om mijn spieropbouw te bevorderen. Eieren waren perfect, en noten, want die bevatten ook heel wat eiwitten en bovendien gezonde vetten.

Daar kon ik wel wat mee. Na wat opzoekwerk wist ik dat amandelen met hun 19.5g eiwitten per 100g een goede keuze waren voor mijn recept. Een extra laagje eiwitten on top, en een halve kg fruit, wat extra melk, maakt van dit stukje taart waarschijnlijk een heel “gezonde” proteïne snack!  Misschien klopt mijn redenering net niet helemaal, maar het werd mijn excuus om aan de slag te gaan in de keuken. 😀 Daarna voor alle zekerheid een extra uurtje naar de fitness en wat later, zonder schuldgevoel  genieten van mijn stukje taart met een tasje koffie. Dat had ik nu wel verdiend. 😉

Amandeltaart met aalbessen

Wat heb je ervoor nodig?

  • 1 springvorm.
  • 500g verse aalbessen.
  • 125g amandelpoeder
  • 200g bloem
  • 4 eieren
  • 200g suiker (voor de bodem)
  • 100g suiker (voor de topping)
  • 100g bakboter op kamer temperatuur
  • 50ml melk
  • 10g bakpoeder
  • 50g amandelschaafsel
  • 10 druppels citroensap
  • wat extra boter en bloem om de vorm in te vetten.

Hoe begin je eraan?

  1. Vet de springvorm in met wat boter en bestrooi met een beetje bloem. Verwarm de oven voor op 180°C. Best boven en onder warmte als je oven deze functie heeft.
  2. Was de aalbessen en haal ze van de steeltjes.
  3. Doe de boter samen met de 200g suiker in een beslagkom en roer tot een romig geheel.
  4. Scheid twee van de vier eieren en zet het eiwit opzij voor de topping.
  5. Doe het eigeel, de andere twee eieren en de melk in de beslagkom en meng onder elkaar.
  6. Voeg daarna de bloem, amandelpoeder en bakpoeder toe, en meng verder tot je een mooi geheel hebt.
  7. Doe dit beslag in de springvorm, maak glad met een spatel en strooi de aalbessen over het beslag.
  8. Bak dit 30minuten in de voorverwarmde oven op 180°C.
  9. Klop de twee overgebleven eiwitten samen met het citroensap en de 100g suiker op tot je een mooi glanzende stevige topping hebt.
  10. Als de bodem gebakken is, verdeel je de topping over de nog warme taart en strooi er het amandelschaafsel over.
  11. Zet terug in de oven en bak nog 15 minuten verder op 180°C.
  12. Laat de taart op kamertemperatuur afkoelen en verwijder daarna de springvorm.

Smakelijk, Betty

 

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.