Amarula, ik had er nog nooit van gehoord tot ik deze fles kreeg toegestuurd in de Foodybox. Het is een crèmelikeur die net als Baileys en crèmejenever het lekkerst is in de koude maanden. Je serveert hem best puur op een blokje ijs.
De smaak en geur van Amarula hebben wat weg van een karamelcrème, met een bijzonder kantje dan. Want Amarula is helemaal niet gemaakt van karamel, wel van gefermenteerde marulavruchten. Dit is een fruitsoort die te vinden is op de Afrikaanse savanne en die aan de marula- of olifantenboom groeit. De vruchten zijn ongeveer zo groot als pruimen, hebben een dikke schil en bevatten binnenin naast eetbaar vruchtvlees ook twee eetbare noten. De vruchten zijn zowel geliefd bij mensen als bij dieren en vooral bij olifanten. Misschien heb je ooit wel gehoord van “dronken olifanten”? Wel… de gisting van deze vruchten in de maag van de olifanten (of andere dieren) is daar verantwoordelijk voor. Geen wonder dat die olifanten er zo gek op zijn! 🙂

Wat heb je ervoor nodig?
- 4 rijpe bananen
- 4 middelgrote eieren
- 100ml Amarula likeur
- 150g amandelmeel
- 100g havermout
- 1,5tl bakpoeder
- 2el kandijsuiker
- snuifje zout
- handjevol rozijnen
Hoe begin je eraan?
- Oven voorverwarmen op 160°C.
- Kluts de eitjes in de blender en mix samen met de havermout.
- Voeg beetje bij beetje stukjes banaan toe samen met de Amarula en mix tot je een mooie smoothie verkrijgt.
- Je mag nu het bakpoeder, het snufje zout en de suiker toevoegen.
- Zet de blender uit en voeg als laatste al roerend met een lepel het amandelmeel en de rozijnen toe. (Eventueel kan je ook wat gehakte amandelnoten toevoegen.)
- Giet het mensel uit in een lange cakevorm die bekleed is met bakpapier en zet de cakevorm 60min in de oven op 170°C.
- Haal het bananabread wanneer het klaar is uit de oven, en laat dit volledig afkoelen op een rooster.
De cake is tot 4 dagen houdbaar, lekker als ontbijt of tussendoortje.
Lekker powerfood met een stiekeme twist 🙂
Liefs,
Silvy