Venkel is een groente die ik meer en meer begin te appreciëren. Ik hou normaal echt niet van de smaak van anijs, maar ik heb ontdekt dat de venkel veel meer is dan dat. Ik vind hem vooral lekker in de oven. Toegegeven: Ik vind alle groenten lekkerder wanneer ze uit de oven komen 😀
Is de venkel niet meteen een groente die in je winkelkar belandt? Dan wil ik je uitdagen om hem een keer uit te proberen in een van onderstaande recepten. Ze zijn supersimpel en camouvleren of verzachten de typische anijssmaak die sommigen onder jullie – net als ik – niet zo aangenaam vinden.
Venkel uit de oven met Masala currykruiden

Wat heb je ervoor nodig? (2p)
- 1 venkel
- 1 el olijfolie
- Masala currypoeder
- kippenkruiden
- chilivlokken
Hoe begin je eraan?
- Verwarm de oven op 200°C.
- Snij de dikke groene stelen van de venkel eraf maar hou het frisse loof dat op dille lijkt aan de kant voor de garnering.
- Snij de venkel overlangs in 4 plakken. Snij onderaan het harde kontje weg.
- Kook de venkel zo’n 8 minuten in gezouten water beetgaar, giet het water weg en laat de venkel goed uitdampen.
- Leg de plakken in een met olijfolie ingesmeerde ovenschaal en kruid de venkel met kippenkruiden, een beetje chili en Masala currykruiden.
- Zet de venkel zo’n 15 a 20 minuten in de oven.
- Serveer met het venkelloof, kip en gebakken aardappelen 🙂
Venkel uit de oven met rauwe ham en gorgonzolakaas

Wat heb je ervoor nodig? (2p)
- 1 venkel
- 1 tl olijfolie
- 3 el room
- 1 pakje gorgonzola
- 4 sneetje rauwe ham
- extra: een half handje pecannoten
Hoe begin je eraan?
- Verwarm de oven op 200°C
- Snij de venkel in vier parten en verwijder onderaan het harde kontje.
- Kook de venkel zo’n 8 a 10 min beetjaar, giet het water weg en laat de venkel goed uitdampen.
- Wikkel de venkelpartjes in een plak rauwe hem en leg ze in een met olijfolie ingesmeerde ovenschaal.
- Verbrokkel de gorgonzola over de venkel, verdeel de room over je schaal voor een extra smeuïge toets en zet zo’n 15 tot 20 min in de oven.
- Serveer afgewerkt met gehakte pecannoten, een hasselback potatoes en een frisse salade.
Smakelijk!
Silvy