Braambesconfituur

Braambesconfituur

Je hebt het misschien al gemerkt bij het wandelen, de braambessen zijn volop aan het rijpen. Langs het kanaal, aan de bosranden en veldweggetjes. Je vindt ze overal! Kies wanneer je gaat plukken voor exemplaren die wat zon hebben gehad en die hoger groeien dan +/- 1 meter. Want wie weet welke dieren er hun behoeften hebben gedaan…

En als je geen zin hebt om te plukken, kan je ze ook gewoon kopen. Ga eens kijken bij de buitenlandse (groente)winkeltjes bij jou in de buurt. Die verkopen ze nu aan spotprijzen! Slechte stukjes in je braambessen? Die snij je er gewoon uit.

Wat heb je ervoor nodig?

  • 500g braambessen
  • 500g fijne suiker
  • 1 limoen
  • 1 zure appel
  • 1 takje verse munt
  • zester
  • staafmixer
  • confituurpotjes (gesteriliseerd)

Hoe begin je eraan?

  1. Was je braambessen en controleer op kwaliteit. Slechte stukjes snij je eruit met een scherp mesje.
  2. Boen je limoen om het waslaagje eraf te krijgen indien je geen biologische limoen kon vinden. Haal de schil eraf met een zester of aardappelschiller. Enkel de groen-gele schil gaan we gebruiken. Pers daarna de limoen uit.
  3. Schil je appel, verwijder het klokhuis en snij hem in kleine blokjes.
  4. Zet een pot op het vuur en voeg de braambessen toe samen met de appel, de helft van het limoensap, de limoenzeste en de suiker. Breng langzaam aan de kook en laat het all fruit in zo’n 20 minuten zachtjes stuk koken. Laat de laatste 2 minuten het takje munt nog even meekoken.
  5. Als je appelstukjes niet mee plat gekookt zijn, kan je er nu nog even de mixer inzetten.
  6. Tijdens het koken van je confituur kan je je potjes steriliseren met kokend water. Droog ze daarna goed af met een propere handdoek en zet ze klaar om te vullen.
  7. Vul je confituurpotjes, draai het deksel erop en draai ze ondersteboven. Zo worden ze vacuüm getrokken. Hou 1 lepeltje confituur apart in een schaaltje. Zo kan je na het aflopen meteen al eens proeven.
  8. Laat de potjes volledig afkoelen.

Veel plezier met confituur maken! 🙂

Silvy

Summary
Recipe Name
Braambesconfituur
Published On

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.