Abrikozen zijn echt heerlijke vruchten, al smaken ze in België vaak een beetje flets en droog. De echte sappige, zoete variënten vind je vooral in de zuiderse landen. Heeft jouw lokale groentenhandel wel mooie exemplaren? Profiteer dan nu van de laatste mooie vruchten die je in de winkel vindt, want het abrikozenseizoen is bijna voorbij! Ik geef je hierbij graag wat inspiratie om hun smaak helemaal tot z’n recht te doen komen met deze fantastische bulgursalade. 🙂
Ik vond de inspiratie voor deze bulgursalade de nieuwsbrief van Knack Weekend, waar het recept zonder foto werd vermeld. Het lijstje met ingrediënten sprak me wel aan dus heb ik het erop gewaagd! Aan m’n vriend had ik beloofd om hem eens culinair in de watten te leggen. Dus als kers op de taart trok ik naar kaasaffineurs Van Tricht voor heerlijke Belgische gemarineerde halloumi: Berloumi en naar de Butcher’s Store voor een fantastisch malse lamssteak voor erbij. Serveer de salade met een stevige rode wijn voor een fantastisch avondmaal.
Wat heb je ervoor nodig? (4p)
- 150 g bulgur
- bouillonblokje
- handjevol rozijnen
- 1 tomaat
- 1 grote gele paprika
- 3 grote rijpe abrikozen (mag ook uit blik zijn)
- 6 lente-uitjes
- handjevol verse koriander
- handjevol verse munt
- olijfolie
- 2 eetlepels vers citroensap
- amandelschilfers
- zwarte peper en zout
- pakje halloumikaas
- eventueel: 4 stukken lamssteak voor erbij
Hoe begin je eraan?
- Verwarm je oven voor op 200°C, we gaan hierin straks de paprika roosteren.
- Was je groenten en fruit.
- Halveer de paprika en ontdoe hem van zijn steeltje en zaadjes. Smeer hem met je handen in met wat olijfolie en leg hem met zijn bolle kant naar boven in een ovenschaal. Rooster hem in de oven voor zo’n 25 minuten, of tot de schil bruine blaasjes begint te krijgen. Daarna haal je hem eruit, laat je hem afkoelen en trek je het velletje eraf. Snij de paprika in mooie blokjes.
- Ondertussen gaan we de bulgur laten trekken: in een kom met deksel voeg je de bulgur, het verkruimeld bouillonblokje en 300ml kokend water toe. Doe het deksel op de kom en laat de bulgur 15min trekken. Je zal merken dat hij het water volledig gaat opzuigen.
- In een koffietas zet je het handjevol rozijnen onder met kokend water, laat ook de rozijnen 15 minuten zacht worden.
- Terwijl de bulgur gaart, en de paprika in de oven gegrild wordt, gaan wij de tomaat ontvellen: Ontdoe de tomaat van haar kroontje en maak met je mes daar waar het kroontje zat, een kruisje. Breng wat water aan de kook in een pannetje en dompel de tomaat 30 seconden onder. Je kan nu heel makkelijk het velletje van de tomaat pellen. Snij de tomaat in mooie blokjes.
- Ontdoe de abrikozen van hun pit en snij ze in mooie blokjes.
- Snij de lente uitjes fijn.
- Zet een pan op een hoog vuur, zonder vetstof, en rooster daar de amandelschilfers in. Schud ze regelmatig om, of roer, zodat ze allemaal gelijktijdig bruin worden.
- Is de bulgur gaar, roer deze dan los met een eetlepel olijfolie, een snufje zout en wat zwarte peper. En haal ook de rozijnen uit het water. (Is de bulgur te vochtig? Laat deze dan even uitlekken in een zeef. )
- In een grote kom meng je de bulgur, citroensap, lente uitjes, rozijnen, blokjes tomaat, gegrilde paprika en abrikoos.
- Hak nu de munt en koriander fijn en roer de verse kruiden mee onder de bulgur.
- Werk de salade af met de geroosterde amandelnoten en serveer met mooi bruin gegrilde plakjes halloumikaas. (Deze moet een bruin korstje hebben en vanbinnen mooi zacht zijn.)
Deze salade is overheerlijk met een malse rosé lamssteak, maar ook met enkel de halloumikaas is dit een volwaardige maaltijd.
Laat het smaken!
Silvy –