Chocoladekoekjes

Silvy – Amerikanen en hun band met chocolade chip cookies, da’s zo’n beetje als wij Belgen met onze frieten. We weten perfect hoe een ideale friet moet smaken, voelen en ruiken en hebben bijna allemaal wel ons familierecept of voorkeuren van hoe we die staat van “perfecte friet” kunnen bereiken. 

Net hetzelfde dus voor deze koekjes, de ene persoon houdt van koekjes met een smeuïgere binnenkant, voor de ander mogen ze net wat krokanter, met grote of kleinere stukken chocolade etc.

chocolate chip cookies
chocolate chip cookies

Om te begrijpen op welke manier je deze verschillende eigenschappen van het koekje kan beïnvloeden, is het van belang om het bakproces goed te kennen en te begrijpen op welke manier de ingrediënten dit beïnvloeden. J. Kenji López-Alt, auteur van The Food Lab en oprichter van Seriouseats.com maakte er samen met foodvlogger Katie Quinn een video over. 

Persoonlijk vind ik het geweldig wanneer een recept op deze manier uit elkaar wordt getrokken, geanalyseerd en uitgelegd. Het geeft je de ruimte om het recept, met kennis van zaken, aan te passen aan jouw voorkeur. 😉

video Cookie Secrets
video Cookie Secrets

De koekjes uit deze video zijn krokant vanbuiten en een beetje “chewy” vanbinnen, met grotten brokken chocolade en een uitgesproken gekarameliseerde smaak. Dit komt omdat ik de boter vooraf heb laten bruinen, voor meer smaak. En in plaats van witte suiker, 50% bruine suiker en 50% witte suiker heb gebruikt. Het deeg gaat een nachtje in de koelkast. De volgende ochtend kan je bakken en werk je ze af met een geheime ingrediënt: grof zeezout.

Deze koekjes zijn gewoonweg goddelijk!

Wat heb je ervoor nodig?

  • 225g ongezouten echte boter (ik gebruikte half margarine, half boter maar je hebt sowieso een deel echte boter nodig!)
  • 1 ijsblokje (+/- 30ml)
  • 280 patisseriebloem
  • 3g of 3/4 tl  natriumbicarbonaat (baking soda)
  • 4g of 1 tl zout
  • 140g witte suiker
  • 140g bruine suiker
  • 2 grote eieren
  • 10ml of 2 tl vanille extract
  • 225g pure chocolade, (fijn)gehakt, kleine en grotere stukjes
  • grof zeezout

Hoe begin je eraan?

  1. Smelt de boter op een zacht vuurtje in een pannetje. Hou de boter de hele tijd in beweging en laat deze langzaam goudbruin worden. (Het lukt ook met margarine vb. Solo, maar het duurt veel langer vooraleer deze kleurt.)
  2. Zet je pannetje van het vuur en hou de boter nog enkele seconden in beweging. Je pannetje is nog warm dus de boter blijft verder kleuren.
  3. Giet de boter over in een hittebestendige kom en en roer er het ijsblokje door. Laat de boter daarna volledig afkoelen in de koelkast. (+/- 20min)
  4. Klop de eieren, vanille extract en suiker op in een kom 5 minuten (ja echt zo lang!).
  5. In een andere kom meng je de bloem, baking soda en het zout.
  6. Als de boter is afgekoeld, meng (dus trager en zachter, niet met een klopper) je deze samen met de bruine suiker heel kort door het eiermengsel.
  7. Meng nu beetje bij beetje ook het bloemmengsel erdoor, en daarna de gehakte chocoladestukjes.
  8. Giet het deeg uit in een pot die je kan afsluiten en laat het deeg een nacht tot drie dagen rusten in de koelkast.
chocolate chip cookie dough
chocolate chip cookie dough

Tijd om je koekjes te bakken!

  1. Verwarm je oven voor op 160°C.
  2. Schep op een bakplaat met bakpapier hoopjes koekdeeg van dezelfde grootte. Ongeveer drie eetlepeltjes deeg per koekje. Of gebruik een ijsschep! De vorm van de koekjes mag ruw zijn. Zorg dat ze ver genoeg van elkaar liggen dat ze elkaar niet raken wanneer het deeg uitzet.
  3. Bak de koekjes goudbruin in 13 tot 16 minuten.
  4. Bestrooi de koekjes met grof zeezout wanneer ze uit de oven komen. Druk het zout lichtjes aan zodat het goed vastplakt aan het koekje.
  5. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rekje. Of ook niet en proef ervan 😀

Je kan de koekjes 3 tot 5 dagen bewaren.

Geniet ervan! 🙂

Silvy

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.