Citroencake

Ik heb sinds kort de citroen herontdekt. Een vrucht die voor mij vroeger niet meer betekende dan dat schijfje aan m’n colaglas heeft tegenwoordig een vaste plek gekregen in de koelkast. Ik ben er zot van en vind het al helemaal geweldig wat je er allemaal mee kan maken. Er gaat voor mij een wereld open dankzij het prachtige boek Citrus van Catherine Phipps.

Een van de meest eenvoudige dingen waar je citroenen in kan verwerken, is citroencake (of een hemelse citroentaart). Een friszoete cake waar je mensen Γ©cht een plezier mee doet, zeker als je de juiste boter gebruikt. Ja boter is enorm belangrijk. GebruikΒ geen roomboter, maar wel margarine. Zoals Solo of Planta, ik gebruik meestal de eerste. Roomboter laat namelijk die typische roombotersmaak achter die niet zo fijn combineert met de frisse citrussmaak.

Het recept is een variatie op de eenvoudige 4 x 4 cake. Supersimpel. Superlekker.

citroencake Zomaar Lekker
citroencake – Zomaar Lekker

Wat heb je ervoor nodig?

  • 220g zelfrijzende bloem
  • 200g eieren op kamertemperatuur
  • 200g margarine op kamertemperatuur
  • 160g suiker
  • 40g vanillesuiker
  • zeste van 1 biologische citroen
  • sap van 1 biologische citroen
  • 200g bloemsuiker
  • bakvorm
  • bakpapier

Hoe begin je eraan?

  1. Verwarm de oven voor op 165Β°C.
  2. Mix de margarine luchtig in een grote kom.
  3. Voeg de suiker en vanillesuiker toe, en daarna een voor een de eieren. Blijf mixen.
  4. Voeg beetje bij beetje de zelfrijzende bloem toe. Blijf mixen.
  5. Voeg nu de zeste van de citroen toe en daarna 1/3 van het citroensap. Mix.
  6. Bekleed een bakvorm met een laagje bakpapier, en stort het deeg in de bakvorm.
  7. Zet in de oven voor 45 Γ  55 minuten.
    • Als de korst naar het einde toe te donker wordt, leg je er aluminiumfolie over.
  8. Prik met een lange prikker in de cake tot onderaan. Wanneer je hem eruit haalt en er hangt geen deeg aan de prikker, dan is hij gaar vanbinnen. Ander laat je de cake nog 10min in de oven.
  9. Wanneer de cake klaar is laat je deze volledig afkoelen.
  10. Maak het glazuur met het restje citroensap en meng hierdoor beetje bij beetje de bloemsuiker tot je een heel dik papje verkrijgt waar je nog moeilijk in kan roeren.
  11. Smeer het glazuur over de cake en laat staan tot het glazuur stevig is.

Laat het smaken πŸ™‚

Silvy

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.