Smaakvolle linzensoep met worst en spinazie

Ik ben nooit zo voor de peulvruchten geweest, maar sinds ik zelf mijn boontjes moet doppen (ha-ha) heb ik mijzelf verplicht om deze rakkers wat meer in mijn voedingspatroon te verwerken. Ze zijn goedkoop, ze zijn veelzijdig (je kan ze echt op zoveel manieren gebruiken), ze zitten bomvol koolhydraten, de belangrijkste energiebron van ons lichaam en zijn daarom een waardige vleesvervanger én ze geven je een langdurig verzadigd gevoel want ze bevatten “trage suikers”. Zoals we dat wel eens in de volksmond zeggen.

Dat zijn een heleboel voordelen, maar ik zit dus wel nog met één probleem… de smaak. Ik besloot ze daarom voor dit recept te verwerken in een smaakvolle maaltijdsoep. Het resultaat? Heerlijk! Oh deze ga ik vaker maken. 😀

Linzensoep klein formaat-2

Linzensoep klein formaat

Wat heb je ervoor nodig?

  • 2 eetlepels boter
  • 500ml kippenbouillon
  • 100ml witte wijn (de rest van de fles drink je lekker bij het eten op)
  • 1 middelgrote ajuin in kleine stukjes gesneden
  • 2 wortelen, geschild en in schijfjes gesneden
  • 2 stukken selder in stukjes van 0,5cm gesneden
  • 1 groot blik bruine linzen
  • 2 kruimaardappelen, geschild en in kleine stukken gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 runderworsten overlangs gesneden en daarna in stukken van 1,5 cm
  • handjevol orzo pasta
  • een handjevol verse peterselie, fijngesneden
  • 3 takjes verse thijm
  • 70ml halfvolle room
  • 200g verse, gewassen spinazie
  • peper & zout

Hoe begin je eraan?

  1. Begin met je voorbereidingen: groentjes snijden.
  2. Verhit nu de boter in een grote pot op een middelmatig vuur en voeg de uien toe. Stoof deze 2 minuten.
  3. Voeg nu de selder, wortelen, tijm en laurier toe + wat zwarte peper en zout en stoof de groenten voor 10 minuten. Belangrijk is dat je vuur niet te hoog staat zodat de wortelen niet aanbranden maar langzaam kunnen garen.

    Eten dat langzaam gaart bevat de meeste smaak!

  4. Voeg nu beetje bij beetje de witte wijn toe. De korstjes die zich op de bodem van de pot hebben gevormd komen hierdoor los.
  5. Voeg nu ook de linzen, aardappelen, worst en de kippenbouillon toe en laat het geheel koken voor 20 minuten waarbij je regelmatig eens in de pot roert. Zowel de linzen als de aardappelen gaan langzaam oplossen en de soep dikker maken.
  6. Voeg na ongeveer 10 minuten de orzopasta toe, afhankelijk van de kooktijd van je pasta. Reken uit dat je nog zo’n 5minuten extra kooktijd nodig hebt voor de laatste ingrediënten.
  7. Je kan nu de dikte van de soep zelf bepalen door er eventueel wat meer water bij te voegen.
  8. Voeg de spinazie beetje bij beetje toe tot deze allemaal zacht is geworden.
  9. Werk de soep af met halfvolle room.
  10. Serveer met een lekker stuk brood.

Echte winterkost is dit! 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Linzensoep met worst en spinazie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Misschien vind je dit ook leuk?

1 Comment