Voel je het? De zomerkriebels die naar boven komen? De zin om te barbecuen bij elk kleinste straaltje zon, wijntjes te drinken aan het water en avondjes aan het vuur met vrienden te organiseren. En bij deze magische momenten hoort natuurlijk lekker eten.
Een van de lekkerste hapjes bij een barbecue vind ik brood. Standaard desembrood met lookboter is fantastisch, maar probeer ook eens een focaccia! Focaccia is een luchtig italiaans platbrood gemaakt van tarwebloem en olijfolie bomvol smaken door het zout en de italiaanse kruiden. Je kan focaccia met diverse ingrediënten beleggen: zongedroogde tomaten, knoflook, zwarte olijven, rode ui, etc. Ik koos deze versie voor zoute witte kaasblokjes, rozemarijn en citroenzout.

Belangrijk om te weten
Een zelfgemaakte focaccia is niet op een-twee-drie klaar. Deze variant doet er maar liefst 5 uur over. Het recept komt uit het boek “Hoe bak ik brood” van Emmanuel Hadjiandreou en is ideaal als je een hele namiddag in huis bent.
Wat heb je ervoor nodig?
- 200g tarwebloem of italiaanse 00-bloem
- 4g zout
- grove zoutvlokken (ik gebruikte citroenzout uit Tarifa)
- 2g verse gist OF 1g gedroogde gist
- 150ml warm water (lichaamstemperatuur)
- 50ml olijfolie
- 1 takje rozemarijn
- 1/2 bakje witte kaasblokjes (ik gebruikte Apetina kaas uit de Foodybox)
- 2 grote en een kleinere mengkom
- bakpapier
Hoe begin je eraan?
- Meng in een kleine kom de bloem met 4g zout.
- Meng in een grotere kom de gist met het warme water en roer met een houten lepel de
- Gebruik wanneer je met gist werkt, nooit geen metalen objecten.
- Gebruik geen TE warm water, dit kan je gist doden.
- Doe het droge mengsel bij het natte mengsel en roer met de houten lepel tot een plakkerig deeg.
- Doe ongeveer 1/3 van de olijfolie in de andere grote mengkom en leg er het plakkerige deeg in.
- Dek de kom af met plastiekfolie en laat 1 uur rusten.
- Vouw het deeg twee keer, dek af en laat een tweede maal 1uur rusten.
- Vouw het deeg twee keer, dek af en laat opnieuw 1uur rusten.
- Vouw het deeg twee keer, dek af en laat een laatste keer 1uur rusten.
- Op dit ogenblik is je deeg dubbel zo groot geworden en zit het vol met mooie luchtbellen. Stort het deeg uit op een bakplaat met bakpapier. (Probeer je luchtbellen zo goed mogelijk te bewaren.) En laat 10min staan.
- Bewerkt het deeg voorzichtig met je vingers om het plat te krijgen, rond of vierkant maakt niet uit. Laat opnieuw 10min staan.
- Beleg met de kaas en kruiden, dit duw je een beetje in het deeg, en besprenkel het deeg met de citroenzoutvlokken.
- Laat het deeg opnieuw 20min rijzen en verwarm ondertussen de oven op 240°C.
- Bak de focaccia in ongeveer 15min goudbruin. (indien hij te snel verkleurd, verlaag dan na 7min de temperatuur van je oven naar 200°C.
- Laat volledig of voor de helft afkoelen op een rooster.
- Geniet van je zelfgemaakte focaccia 🙂
groetjes,
Silvy


