Gebraiseerd witloof

Het leren eten van bepaalde groenten is niet altijd zo evident. We hebben van nature namelijk een afkeer van bittere stoffen die aanwezig zijn in bv. spruitjes of witloof. Het is ons oermensmechanisme dat ons wil beschermen tegen giftige planten. Een handigheidje vroeger, maar ik kan je verzekeren dat er vandaag de dag nog weinig giftigs op je bord terecht zal komen.

Maar hoe leren we onszelf dan toch om deze oerreflex te overwinnen. En bitterheden, zoals koffie, uiteindelijk lekker te vinden? Het antwoord is simpel: veel proeven, maar ook het product zo bewerken of aanpassen dat je de nadruk niet meteen ligt op het bittere aspect. Denk maar aan de melk en suiker die je in je koffie doet, het roosteren van spruitjes of het braiseren van witloof. Bij deze twee laatsten worden twee eenvoudige technieken toegepast die eten instant een betere smaak geven. Het gaat om de Maillard reactie en om karamelisatie .

Bij gebraiseerd witloof worden de twee technieken gecombineerd waardoor je bittere stronkje loof letterlijk wordt omgetoverd tot een smaaksensatie!

Gebraiseerd witloofac
Gebraiseerd witloofac

Wat heb je ervoor nodig? (2p)

  • 3 stronken witloof
  • 50g boter
  • 2 el honing
  • witte peper, zout, nootmuskaat
  • aluminiumfolie of bakpapier
  • deksel, net kleiner dan de pan

Hoe begin je eraan?

  1. Maak het witloof klaar: snij het kontje eraf, snij de stronkjes in de lengte door en verwijder het het bitterste deel in het midden. (zie foto onder het recept)
  2. Zet een brede lage pan (groot genoeg, al je halve stronkjes moeten erin kunnen) op een middelhoog vuur. Smelt de boter. Ja je hebt nu veel boter, maar die heb je nodig!
  3. Leg alle halve stronkjes in de pan met boter, met de platte kant naar beneden en druk ze goed aan. Kruid met witte peper, zout en nootmuskaat en laat 2min aanbakken.
  4. Zet het vuur laag en leg een vel aluminiumfolie of bakpaper over het witloof in de pan. Druk dit goed aan en leg het deksel erop om wat druk te creëren. Laat nu het witloof 15 min met rust.
  5. Na 15min kan je al eens checken hoe je witloof eruit ziet en voeg je de honing toe. Bedek opnieuw met de aluminiumfolie of het bakpapier en laat nog 5min karameliseren.
    1. Ook de suiker in de boter zorgt al voor een eerste karamelisatie, maar voor zoetebekken als ik geeft die honing toch nog net dat tikkeltje meer.
  6. Serveer en geniet van je perfect gebraiseerde witloof als bijgerecht of gebruik de stronkjes in een quiche. Zo makkelijk!

EXTRA witloof tip

Maak je wel eens witloof met kaas en hesp? Hiervoor kook je je witloofstronken in zijn geheel. Het bitterste gedeelte van de groente blijft dus zitten. Om de bitterheid toch wat te gen te gaan, kan je een glaasje sinaasappelsap toevoegen aan het kookwater. Laat het witloof ook steeds goed uitlekken en uitdampen vooraleer je het in de hesp rolt.

Bitterste deel van witloof
Bitterste deel van witloof

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.