Vandaag doe ik eens wat anders, had ik mezelf voorgenomen. Ik had nog twee lekkere zakjes FairTrade currypasta staan die stonden te smeken om opgemaakt te worden. Maar ik had geen zin in de eenvoudig (maar lekkere) kokoscurry die ik normaalgezien met zo’n zakjes maak. Neen, er moeten meer manieren zijn om currypasta te gebruiken! Via verschillende blogposts over “manieren om currypasta te gebruiken” kwam ik op het idee om er rijstballetjes van te rollen en er mijn kip in te marineren. De gewokte groentjes heb ik wel gehouden, want ja.. gewoontes 🙂
Dit is nu eens echt een heel lekkker receptje, maar echt héél lekker. Serveer de rijstballetjes als alternatief bij je wokgerecht, of serveer ze als aperitiefhapje. Je kan er alle kanten mee uit en je kan er eigenlijk alle soorten currypasta in verwerken. Ik koos voor deze balletjes voor te Tom Yum currypasta. Maar laat je vooral ook eens gaan met de andere currypasta’s uit het Fairtrade assortiment!

Wat heb je ervoor nodig? (3 p)
- 200 g ongekookte pandanrijst (gespoeld onder lopend water!!)
- Voor deze balletjes heb je goede rijst nodig, die lekker kleeft. Ga naar een Aziatische winkel voor info indien je twijfelt. 🙂
- 1 zakje Fairtrade Tom Yum currypasta
- 3 eieren
- 100g bloem
- 100 paneermeel/panko/broodkruim
- 2 el geraspte emmentalkaas
- 250g bio kipfilet
- zwarte peper
- zout
- extra chilivlokken indien gewenst
Hoe begin je eraan?
- Kook/stoom de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water. Ik gebruikte mijn Tupperware magnetron rijstkoker. (superhandig!)
- Laat de rijst afkoelen tot hij lauwwarm is.
- Klop 1 ei los, samen met 3/4 van het pakje currypasta en 2 eetlepels geraspte emmentalkaas. Voeg eventueel nog wat chilivlokken toe naar smaak voor meer pit.
- Meng nu het ei-curyymengsel door de rijst en laat het deze uun uurtje afkoelen in de koelkast.
- Snij de kipfilet in de lengte in reepjes en meng deze in 1 el zonnebloemolie en de rest van de currypasta. Kruid bij met wat zwarte peper en zout en laat afgedekt een uurtje op het aanrecht marineren.
- Zet al je materiaal klaar om balletjes te rollen:
- Kommetje bloem
- Kommetje met 2 losgeklopte eieren + beetje zout.
- Kommetje met panko/paneermeel/broodkruim
- Laat je friteuse opwarmen naar 180°C
- Haal de curryrijst uit de koelkast en rol rijstballetjes van zo’n 3cm doorsnede.
- Haal de balletjes allemaal een voor een door de bloem.
- Haal nu de balletjes allemaal een voor een achtereenvolgens door het eiermengsel en meteen daarna door het paneermeel. Leg ze op een bord en zet aan de kant.
- Zet een pan op het vuur met wat boter en bak de kippenspiesjes gaar. Ondertussen kan je ook heel snel wat groenten wokken. (Wokken = groenten snel opwarmen op hoge temperatuur. Je bent hier dus geen 10min mee bezig…)
- Wanneer je friteuse ondertussen 180°C warm is, kan je de rijstballetjes beginnen frituren. Laat ze zo’n 3min bakken.
- Serveer met je lekkere wokgroentjes, gemarineerde kippenspiesjes en een lekker glas frisse witte wijn. 😉
Smakelijk!
Silvy
NOTA – Je kan deze rijstballetjes perfect invriezen en weken later serveren als late-light snack. 😉


