Als ik moet bekennen voor welke calorierijke producten ik een zwak heb, dan zou ik zeggen: pizza, kaas, chips, advocaat en … bladerdeeg. Zet een van deze dingen voor mij neus en ik kan er niet afblijven. Mijn anders altijd zo krachtige wilskracht die is dan in de verste verten niet te zien. Het duiveltje in mij was dus enorm blij te zien dat er bladerdeeg van Tante Fanny in de Foodybox Pasen zat. Ik had nog niet echt beslist wat ik ermee wilde maken, tot ik op het werk door de producten van Saclà geïnspireerd werd. Dat merk heeft namelijk geweldig lekkere artisjokharten in kruidenolie die ik echt een keer wilde gebruiken. Op een Italiaanse blog vond ik het recept voor een hartige strüdel met ricotta en verse artisjok. Dat kan ook perfect met artisjok op olie dacht ik dan, en zo geschiedde dit mooie gerechtje.
Wat heb je ervoor nodig?
- 1 rol bladerdeeg op kamertemperatuur (ik gebruikte Tante Fanny bladerdeeg)
- 250 gram ricotta
- 1 eetlepel Parmezaanse kaas
- 1 potje Saclà artisjokharten
- 1 ei – losgeklopt
- zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel melk
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- 1 eetlepel sesamzaadjes
Hoe begin je eraan?
Voorbereiding:
- Snij de artisjokharten in grove stukken
- Snij de knoflook fijn
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe de olijfolie in een pannetje en fruit de knoflook 3 minuten op een zacht vuurtje.
- Haal de pan van het vuur.
- Meng in een kom de ricotta met het losgeklopte ei tot een smeuïg geheel.
- Voeg nu de knoflook, Parmezaanse kaas, peper & zout naar smaak en de artisjokharten toe.
- Rol het bladerdeeg (met bakpapier) uit op een ovenschaal en verdeel het mengsel over het midden van het deeg. Laat zeker zo’n 10cm vrij langs de zijkanten en 5 cm aan het begin en einde van de strüdel,
- Snij met een mesje de zijkanten van het bladerdeeg om de 3cm, zo’n 7 cm in.
- Vlecht nu de strüdel in en maak er een mooi pakketje van.
- Bestrijk de strüdel voor hij de oven ingaat met wat melk en strooi er wat sesamzaadjes overheen.
- Bak de strüdel 30 tot 40 minuten in de oven op 180 graden Celsius.
Serveer lauw of koud met een frisse salade.
**Ik kreeg dit bladerdeeg van een pr bureau om te proberen, maar was niet verplicht om erover te schrijven.*