Hemelsfrisse citroentaart

Opnieuw vakantie, ja opnieuw. Na een maand gestudeerd te hebben voor mijn herexamens en er 10 dagen tussenuit geweest te zijn naar het prachtige Boedapest kan ik het nog 3 weken rustig aan doen zonder verplichtingen die anders de hele tijd in je achterhoofd suizen. Op 16 september begint het nieuwe schooljaar van mijn hogeschool opnieuw, tot dan… kan weer met regelmaat van de klok in de keuken staan. Het eerste wat ik gemaakt heb, gisteren, was iets waar ik me tijdens de examens blind op heb liggen staren… een citroentaart van de blog van Baked Louie’s

Gedurende mijn studeerpauzes schuim ik altijd het internet af naar leuke blogs. Tegenwoordig kom ik ook vaker leuke Vlaamse blogs tegen, terwijl ik me het voorbije half jaar vooral gefocust heb op Nederlandse blogs. Hoewel ik stiekem deze van onze noorderburen vaak leuker en vooral ook toegankelijker vindt was ik van enkele Vlaamse blogs écht onder de indruk. Zoals van deze van de zestienjarige Louie met een passie voor bakken. 

De recepten op zijn blog zijn origineel en zéér toegankelijk voor iedereen die eens iets anders wil uitproberen dan een gewone cake maar die toch geen meestersbakker in zich verscholen heeft zitten. Deze ambitieuze jongen is zeer goed bezig, binnenkort brengt hij ook zijn eerste boek uit. Een opmerking op zijn blog is wel dat de aanwijzingen voor het bereiden van zijn baksels niet altijd even duidelijk zijn. Maar als je je gezonde verstand gebruikt kom je er wel uit. Ik testte zijn citroentaart, hemels lekker!

citroentaart

citroentaart2

citroentaart3

Wat heb je nodig voor de citroentaart?

 • 1 rol kruimeldeeg
 • 5 eieren
 • 150g suiker
 • 2 dl volle room
 • 2 onbespoten (biologische) citroenen
 • keukenbrandertje

Wat heb je nodig voor de merengue-topping?

 • 2 eiwitten
 • het dubbele gewicht van de eiwitten in suiker
  (Op de blog van Louie vind je 100g eiwit en 200g suiker maar dan bekom je echt enorm veel topping, te veel eigenlijk voor deze taart.)

Hoe begin je er aan?

 1. Verwarm je oven voor op 200°C.
 2. Leg het deeg samen met het bakpapier in de taartvorm die je wil gebruiken. Prik er met een vork wat gaatjes in en zet de bakvorm zo in de oven voor een 10 a 11 minuutjes totdat je een mooie basistaart hebt.
 3. Haal de taartvorm uit de oven en laat deze afkoelen. Ondertussen verlaag je de temperatuur van de oven naar 170°C.
 4. Meng in een kom de volledige eieren met de suiker en de room, klop het mengsel gedurende twee minuutjes lekker luchtig.
 5. Rasp de schil van de twee citroenen en pers deze vervolgens uit. Voeg deze nu toe aan het eiermengsel en roer het er voorzichtig onder, zeker niet meer kloppen.
 6. Stort nu het citroenmengsel in je taartvorm en zet deze opnieuw 35 minuten in de oven.
 7. Laat de taart als deze klaar is rustig in zijn vorm afkoelen en zet hem daarna in de koelkast zodat hij niet begint te zweten.
 8. Begin met de merengue topping als de taart volledig afgekoeld is.
 9. Meng de suiker samen met de eiwitten in een klein pannetje op een laag vuur totdat de suiker volledig is opgelost. (Voeg eventueel nog een eetlepel citroensap toe)
 10. Klop nu het eiwitmengsel op matige snelheid in een kommetje op tot een stevige massa.
  (neem je tijd ervoor zodat ondertussen het mengsel goed kan afkoelen)
 11. Verdeel nu het eiwitmengsel met een spatel over de taart en werk eventueel af door met een gasbrandertje het eiwit te bruinen.
 12. Laat de taart nog minstens twee uur in de koelkast staan alvorens op te dienen, zo is hij lekker fris voor op een warme zomerdag.

Mijn moeder kon niet van de topping afblijven, en ook van de taart zelf was iedereen fan. Dit is een topreceptje!

Misschien vind je dit ook leuk?

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.