Oktober is de maand van de pompoenen en de kolen. Ondanks dat deze twee groenten niet zo sexy klinken zijn ze heel veelzijdig en makkelijk in honderden gerechten te verwerken. Neem nu spruitjes, dat zijn eigenlijk mini- of babykooltjes. Hele schattige smaakbommetjes die je kan koken, stoven, grillen in curry’s verwerken of rauw raspen voor in een salade. Ja! Spruitjes zijn ook heerlijk rauw. Ik combineerde ze dit weekend met heerlijke falafel en een easy peasy kruidenlooksaus als lunch voor een goede vriend. Het was – ondanks dat het een salade was – een ideaal herfstmaal waar je lekker veel energie uit kon halen.
BEREIDINGSTIJD: 20min
LATEN INWERKEN: 2 uur
Wat heb je er voor nodig? (2p)
- 350g spruitjes
- 150g fetakaas
- 1 zoet-zure appel
- handjevol blanke rozijnen
- handjevol peccannoten
- handjevol verse krulpeterselie
Voor de dressing:
- 1/4 cup olijfolie
- 1/3 cup vers citroensap
- 1 theelepel gehakte knoflook
- 1 theelepel honing
- snufje zout
- snufje zwarte peper
Hoe begin je eraan?
Begin met de dressing te maken door alle ingrediënten met een garde door elkaar te mengen.
Verwijder van de spruitjes de buitenste blaadjes en snij een stukje van het kontje eraf, zodat er geen uitgedroogd bruin stukje meer aan je spruitjes hangt.
Rasp de spruitjes in een keukenmachine of snij ze met een mes een dunne plakken.
Masseer de helft van de dressing in de spruitjes, indien nodig voeg je nog wat extra dressing toe. Dit doe je naar eigen smaak. Laat nu 2 uur rusten (de spruitjes hoeven niet in de koelkast.
Voor het opdienen schil en snij je nog een appel in blokjes die je onder de spruitsalade mengt, samen met de rozijnen, gehakte peterselie en peccannoten.
Serveer op een diep bord met daarover heerlijke fetakaas (of gorgonzolakaas).
Lekker bij falafel en een knapperig turks brood.