How to be a perfect host?

Met de feestdagen in aantocht zit ik net als de meeste foodies al luidop te fantaseren over het kerstmenu. Gaan we voor de traditionele kalkoen, grijpen we naar lam of eend of wordt het dit jaar een exotisch menu?

Toch draait een kerstfeest nog om zo veel meer dan lekker eten. Het gebeuren vraagt een hoop organisatie, want je wil als gastvrouw natuurlijk ook gezellig bij je gasten rondhangen en niet de hele avond in de keuken doorbrengen. 😉 How to be a perfect host? Een vraag waar ik van Terra chips een uitgebreid antwoord op kreeg in de vorm van een gezellige avond in hotel Boulevard Leopold in Antwerpen.

De focus van een geslaagde avond ligt op drie punten:

  • Een gezellig interieur
  • Een mooie tafeldekking
  • Lekkere hapjes
  • En fantastisch gezelschap natuurlijk 🙂

Gezelligheid en sfeer

Gezelligheid begint natuurlijk met een mooi pand. Elk huis heeft wel hoekjes en kantjes de het waard zijn om in de verf gezet te worden. Werk met mooie verlichting (kaarsen, lampen die je naar de muur richt) om bepaalde stukken van de kamer op te lichten en anderen – minder mooie stukken – wat te verduisteren. De juiste verlichting in een kamer zorgt ervoor dat je meteen een aangenaam en warm gevoel krijgt wanneer je binnenkomt.

Ook met een heleboel planten in de kamer creëer je een aangenamere sfeer. Kies vooral voor planten met grote bladen, . Nu met de feestdagen is het handig dat er standaard een leuke dennenboom staat.

Verder kleed je de kamer nog wat aan met leuke accessoires die bij het thema van je feestje passen.  Ik ga bijvoorbeeld voor mijn verjaardagsfeestje voor zelfgemaakte vlaggetjes en ballonnen.

Een mooie tafeldekking

Dit is iets waar ik in het verleden nooit echt werk in heb gestoken. Toch niet voor mezelf, want ik heb nog nooit feestjes gehost. Maar nu ik de mooie tafel van het Terra event heb gezien die XX had aangekleed, was ik toch wel sterk onder de indruk. Ik had echt zin om aan deze tafel te gaan zitten en aan het diner te beginnen. Ik werd er instant vrolijk van en dat wil ik mijn gasten ook meegeven, dat gevoel.

Een mooie tafel is eigenlijk niet zoveel werk, en je vindt inspiratie genoeg op Pinterest en Instagram. Ik geef je graag enkele tips mee van Anne-Catherine van Clo Clo voor een perfecte tafel:

  • Begin met een mooi tafellaken als basis. Dit kan effen zijn, of met een patroon. Zorg er wel voor dat je tafel niet te
  • Zet borden met karakter op tafel. Gebruik borden van je oma, ga eens langs in de kringwinkel voor een speciaal setje of je koopt een veel te dure pomax-collectie.
  • Kaarsjes zorgen voor sfeer en gezelligheid.
  • Bestek is niet enkel handig om te eten, maar het kan net als je borden extra sfeer aan je tafel toevoegen. Kies voor een oud bestek met gravures of eentje in het koper of brons.
  • Om je tafel helemaal af te werken, staat een vaasje (of meerdere) bloemen erg mooi. Ook wanneer je wat groen in het midden van je tafel legt, fleurt deze daar helemaal van op.  Anne-Catherine werkte onze tafel af met eucalyptustakken en enkele apothekersflesjes met daarin weidebloemen.  

Lekkere hapjes

Een etentje staat of valt toch nog altijd met het eten. Serveer je gasten een keer iets wat ze thuis niet snel zouden maken. Of gebruikt originele ingrediënten om je gerechten feestelijk af te werken. Zo at ik op het Terra-event een smeuïge pesto-hummusdip die je kon dippen met de blauwe terrachips, een stoofpotje van verschillende wortelen en knollen dat dan was afgewerkt met de kleurrijke Terrachips en chocoladetruffels ook gerold in deze kleurrijke chips Het gaf meteen een feestelijke toets aan eigenlijk heel eenvoudig gerechtjes. 

Kijk zeker eens op Pinterest voor inspiratie 🙂 Ik heb op mijn account een heleboel borden voor je klaarstaan die je kunnen inspireren van soepjes tot nagerechten, vleesgerechten, alles met groenten, en drankjes. Inspiratie genoeg voor een lekker nieuw jaar.

xxx Silvy

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.