Indische onderzeeër met pompoen en boerenkaas

Toen ik jong was maakte mijn moeder regelmatig onderzeeër als avondeten. Wat is dat nu weer zou je denken? Wel het is een lekker laagje gekruid gehakt onder een zee van wintergroenten en puree. Dat zetten ze dan in de oven met wat kaas overheen of bruidkruim zodat de onderzeeër een lekker knapperig laagje kreeg. Het is een heerlijk, winters gerechtje waar je het instant warm van krijgt vanbinnen.

Ik woon al enkele jaren niet meer thuis en was het gerecht haast helemaal vergeten. Tot vandaag… op deze stormige herfstzondag kreeg ik ineens heel veel zin om het gerechtje uit mijn jeugd te maken. Mijn moeder maakte haar onderzeeër meestal met spinazie. Ik ging voor een heerlijke herfstvariant met garam masala, pompoen en boerenkaas. Een toppertje!!

indische onderzeeër

Wat heb je ervoor nodig? (4 pers)

  • 7500g kruimige aardappelen
  • 400g gehakt
  • 250 Maaslander Boerenkaas geraspt
  • 1 middelgrote uit
  • halve courgette
  • 1 kleine pompoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 75g gehakte walnoten
  • 1 eetlepel garam masala
  • zout en vergemalen peper
  • 1/3 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel foelie
  • 200ml room
  • 200ml volle melk

Hoe begin je eraan?

  1. Verwarm de oven op 180°C. Snijdt de pompoen doormidden, verwijder de pitten en leg de pompoen met de platte kant op de bakplaat. Rooster hem 45min.
  2. Haal de pompoen uit de oven, laat hem afkoelen. Pel de schil van de pompoenen pureer hem met wat peper en zout en 1/2 theelepel foelie. Zet aan de kant.
  3. Terwijl de pompoen in de oven zit, schil je de aardappelen. Snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een pot met gezouten water. Laat 20 minuten koken.
  4. Snijd de courgette in hele dunne schijven. Leg ze op een bord en bestrooi ze met wat zout. Zet aan de kant voor minstens 20min.
  5. Giet de aardappel af wanneer ze gaar zijn en laat ze volledig droogstomen. Doe ze opnieuw in de pot.
  6. Prak de aardappelen samen met de room, 100ml melk, 1/3 theelepel nootmuskaat, peper en zout fijn met een stamper. Voeg desgewenst nog wat meer melk toe tot de puree jouw gewenste consistentie heeft.
  7. Roer nu de geraspte boerenkaas onder de puree. Zet aan de kant
  8. Snijd de ui en de knoflook fijn en bak met wat boter op een middelhoogvuur tot de uit glazig wordt. Voeg nu het gehakt toe samen met wat peper, zout en een eetlepel garam masalakruiden.
  9. Prak het gehakt met een vork in de pan tot het volledig loskomt en al tot het gehakt gebakken is. Voeg de gehakte walnoten toe. Zet aan de kant.
  10. We gaan nu de ovenschaal vullen: Begin met het gehakt. Verdeel hierover de courgetteschijven. Bestrijk met de pompoenpuree. De laatste laag is de de boerenkaaspuree. Werk af met bruidkruim of wat extra gemalen kaas.
  11. Zet de schotel zo’n 20min in de oven en nog eens 10min onder de grill.

Deze schotel is heel wat werk, maar geloof me.. hij is het dubbel en dik waard! 🙂

Smakelijk eten!

indische-onderzeeer-met-pompoen-2

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply