Ik ga je iets vertellen waarvan je misschien gaat opkijken, maar het voorlaatste weekend van juni staat voor mij en Betty standaard geregistreerd als “Graspop Metal Meeting” – weekend. Ja, geen grapje. Dit jaar is het de 19e keer dat ik naar de zwar(t)e festivalweide trek. Betty is waarschijnlijk al vaker geweest met mijn vader. De eerste keren ging ik samen met mijn ouders, het was uiteraard niet zo verantwoord om een 9-jarige daar alleen te laten rondlopen. Maar vanaf mijn 16e mocht ik zowat alleen op pad. Dat is misschien vroeg kan je denken, maar het festival vindt plaats hier in ons dorp in Dessel. Er was dus voldoende sociale controle. 😉
Sinds enkele jaren ben ik ook vrijwilliger voor het festival. Ik stond al aan de inkom om tickets in bandjes om te wisselen, aan de infostand en lost & found en sinds enkele jaren help ik mee achter de schermen. Het is heerlijk om elk jaar dat hele intense weekend met dezelfde groep mensen samen te werken en te beleven. Voor mezelf heb ik er de traditie van gemaakt om elke dag van Graspop een cake of taart mee te brengen. Iedereen wordt namelijk gelukkig van taart, en het geeft mij de kans om nog eens lekker de grote goed uitgeruste keuken van de mama in te duiken. 😀
De cake die ik vandaag met je wil delen, is een luchtige maar stevige zomerse Italiaanse cake met een sponzige structuur en stukjes gedroogde abrikozen. Als je niet van abrikozen houdt, kan je er ook gedroogde vijgen voor gebruiken, gele rozijnen of gedroogde papaya. De Grand Marnier in het recept zou ik niet weglaten. Eventueel kan je wel Maraschino in de plaats gebruiken.

Wat heb je ervoor nodig?
- klein cakeblik
- ik gebruikte een tulbandvorm maar die bleek eigenlijk wat te groot te zijn voor de hoeveelheid deeg
- 160g margarine op kamertemperatuur
- 85g fijne suiker
- 4 eierdooiers
- 2 eiwitten
- 1 el citroensap
- 25g bloem
- 60g aardappelmeel of maïsmeel (maïzena)
- 1/2 tl bakpoeder
- 80g gedroogde abrikozen
- 2 el Grand Marnier
- 1/2 tl vanille-extract
- poedersuiker om af te werken
Hoe begin je eraan?
- Warm de oven voor op 180°C.
- Vet een cakeblik in met boter of margarineé en bestuif het vanbinnen met bloem of suiker.
- Snij de abrikozen in kleine blokjes en zet aan de kant.
- Splits de eieren: hou de 4 dooiers apart in een klein kommetje en de twee eiwitten apart in een hoge kom, want deze ga je dadelijk luchtig kloppen. De andere twee eiwitten kunnen in een potje in de koelkast voor een volgend recept OF een luchtige omelet.
- Voeg de eetlepel citroensap toe aan de eiwitten en klop deze goed stijf.
- Klop de boter luchtig samen met de suiker. Klop daarna de eierdooiers erdoor.
- Spatel nu het opgeklopte eiwit voorzichtig door de het botermengsel.
- Zeef de bloem, het aardappelzetmeel en het bakpoeder boven de kom met deeg, voeg ook de abrikozen, Grand Marnier en vanille toe en spatel alles onder elkaar.
- Stort het beslag uit in de cakevorm en zet ongeveer 40min in de oven. Na 30min kan je al eens met een satéstokje in de cake prikken om te kijken hij gaar is. (Wanneer er geen deeg meer aan het stokje blijft plakken en de cake ziet mooi goudbruin, is hij klaar.)
- Laat de cake volledig afkoelen en bestuif voor het serveren met poedersuiker.
Smakelijk! 🙂

Dit recept is geïnspireerd door het recept voor Torta Del Donizetti uit het kookboek Dolci van De Zilveren Lepel Kookschool. De cake viel heel laag uit omdat mijn tulbandvorm te groot was. De binnenkant was perfect gerezen. 🙂