Klassieke champignonroomsaus

Het blijft toch een van de lievelings sauzen van vele mensen: champignonroomsaus. Heerlijk bij  van vleesgerechten, zoals bij steak, varkenshaasje, gebraad, kip van het spit, rosbief, … De champignonroomsaus die ik jullie wil voorstellen is een makkelijke versie, die we niet gaan maken in de pan waarin we het vlees bakken zoals men vaak in kookboeken voorstelt,  maar in een apart pannetje. Zo kan je, als je een etentje hebt, de champignonroomsaus makkelijk vooraf  maken. Zo heb je minder stress en meer tijd om bij je gasten te zijn. 😉

Ik werk voor mijn sauzen en soepen vaak met kookroom, omdat dit een lager vetgehalte heeft (zo’n 15%). Een ander voordeel van kookroom is dat je saus niet zo snel zal schiften. Wil je toch liever met volle room werken, zet dan je room een paar uur vooraf uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen.

Champignonroomsaus

Wat heb ik er voor nodig? (4p.)

  • 250g verse champignons
  • 250ml kookroom
  • een klontje boter
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl Maggi smaakverfijner
  • een koffielepel Maizena Express (instant bindmiddel voor witte sauzen)
  • Evlier specerijenzout of zout/peper/nootmuskaat (te koop bij de beenhouwer/slager).
  • 1el verse peterselie voor een mooie groene toets (optioneel)

Hoe begin ik eraan?

  1. Borstel het zand van de champignons en snij ze in schijfjes.
  2. Zet je sauspannetje op het vuur met een klontje boter. Als de boter begint te kleuren voeg je de gesneden champignons toe.
  3. Besprenkel ze met het citroensap en bak ze 2 minuten onder voortdurend roeren.
  4. Kruid ze met Evlier specerijenzout.
  5. Voeg de kookroom en de Maggi smaakverfijner toe en breng alles zachtjes al roerend aan de kook.
  6. Daarna voeg je de Maizena Express toe, voor een extra romige saus. Je kan zelf een beetje bepalen hoe dik je de saus wilt. Begin met een beetje, roer en laat even doorkoken. Vind je de saus nog te dun, dan kan je nog wat extra bijvoegen, maar dan wel weer even laten doorkoken.
  7. Nu is het tijd om je champignonroomsaus te proeven en eventueel naar smaak nog wat bij te kruiden met Evlier specerijenzout of wat extra Maggi.
  8. Voeg net voor het opdienen de gesnipperde peterselie toe. Roer de helft er onder, de andere helft strooi je er bovenop.

Smakelijk !

Betty

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply