Koekjestaart – de enige échte

Iedereen kent wel de taart die oma standaard maakt wanneer een kleinkind jarig is: koekjestaart. Een heerlijk smeuïge, zoete taart bomvol calorieën waar niemand van kan afblijven. Ik heb in de loop der jaren al vele varianten geproeft maar er is er maar 1 de échte. Die van mijn oma natuurlijk 🙂

Een koekjestaart maken is super makkelijk, het belangrijkste aan deze taart is dat je goede ingrediënten neemt: de juiste koekjes, de juiste boter, straffe koffie en kwalitatieve hagelslag. Dan komt alles goed.

Wat heb je ervoor nodig? (10p)

  • 500g Planta Classic (59% vet) op kamertemperatuur
  • 2 dubbele pakken LU Petit Beukelaer (gebruik de rode pakken, de gele pakken worden te snel plat)
  • 200g poedersuiker
  • 1 pak lekkere hagelslag
  • 1 eetlepel vanille essence of 1 vanillestokje
  • grote kom straffe koffie
  • (eventueel wat amaretto voor bij de koffie)
  • klopper/mixer
  • grote beslagkom
  • grote schaal

Hoe begin je eraan

  1. Begin met straffe koffie te maken. Deze moet namelijk nog even afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Klop in een grote kom de boter met de eetlepel vanille essence (of een vanillestokje) helemaal luchtig.
    • (Ik kies bewust voor Plantaboter voor deze koekjestaart, omdat ik de smaak van deze boter het lekkerst vindt. Bakken daarentegen doe ik met Soloboter, ik vind dat Solo betere bakkwaliteiten heeft. Elke boter heeft zijn eigen smaak, en vetgehalte. Kies daarom voor elk gerecht de boter die er het best bij past!)
  3. Voeg de poedersuiker toe door deze beetje bij beetje over de bodem te zeven
  4. Neem een mooie schaal en leg een eerste basis van koekjes naargelang hoe groot je je taart wil maken.
    1. TIP – leg je volledige taart alvast in koekjes op de schaal om je aantal lagen te bepalen. Hou in je achterhooft dat je taart tot bijna dubbel zo hoog wordt omdat je er enkele lagen botercrème gaat tussensmeren.
  5. Nu ga je er je eerste laag botercrème opsmeren. De eerste laag is de moeilijkste… je legt nu een basis voor de andere lagen en moet ervoor zorgen dat de koekjes goed aan elkaar kleven.
  6. We beginnen aan de tweede laag koekjes. Deze dip je voor het legen heel snel in de koffie.
  7. De tweede laag koekjes leg je dwars. Als je de eerste laag horizontaal hebt gelegd, leg je de tweede laag verticaal. Je zal waarschijnlijk met halve koekjes moeten werken. Je kan deze het beste met een mesje snijden voor het mooiste resultaat.
    • Op dit ogenblik is het dus heel belangrijk dat je boter op kamertemperatuur is, waardoor hij goed smeert. Anders smeer je gewoon je gewoon je koekjes kapot…
  8. Werk nu laag na laag af tot je vindt dat de taart hoog genoeg is.
  9. Besmeer nu ook de zijkanten van de taart nog met een dikke laag botercrème.
  10. Bestrooi de koekjestaart met lekker veel hagelslag en gebruik een mes om ook tegen de zijkanten van de taart wat hagelslag te drukken.
  11. Werk de taart af met smarties, kruidnoten, snoepjes, … en laat minstens 3u opstijven in de koelkast.

De taart is heerlijk met een dampende kop koffie. Het is een echte zondagse feesttaart! 🙂

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply