Dat ik geen fan ben van bonen en peulvruchten heb ik al een paar keer verkondigd op mijn blog. Toch dwing ik mezelf ertoe regelmatig deze vruchten te eten wanneer ik mijn voorraadkast probeer leeg te maken. Ik had dit keer nog een heel pak bruine kikkererwten in de kast liggen. Dat zijn iets stevigere kikkererwten dan de normale, en met een bruin vliesje errond. Ik had ze opnieuw in een hummus kunnen gebruiken, maar ik koos voor iets avontuurlijkers: falafel. Nog nooit heb ik lekkere falafel gegeten, in die twee keer dat ik het ooit gegeten heb 😀 . Ik was dus echt heel nieuwsgierig of ik mijn negatieve ervaring met deze vleesvervanger kon overstijgen. Om het meteen van de eerste keer goed te doen, ben ik beginnen opzoeken wat nu eigenlijk het geheim is van een goede falafel. En zo kwam ik op de website terecht van Serious Eats. Een collectief dat koken op een wetenschappelijke manier benadert met de juiste hoeveelheid fun en vooral gaat voor veel smaak.
Op hun website vond ik nog deze 3 tips voor de meest geweldige falafel:
- gebruik gedroogde kikkererwten die je een nacht laat weken
- kook je kikkererwten niet
- gebruik verse kruiden
Het resultaat? Ik ga sowieso vaker falafel maken, dat is beslist!
Bereidingstijd: 40min
Voorbereiding: 1 nacht
Wat heb je ervoor nodig? (4 pers)
- 225g kikkererwten (tip: gebruik te gewone witte)
- 55g verse kruiden (munt, koreander en peterselie gemixt)
- 55g gehakte pijpajuin
- 2 theelepels gehakte knoflook
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
- 2 theelepels zout
- friteuse om in te bakken
- foodprocessor
Hoe begin je eraan?
Laat de kikkererwten zo’n 8 uur of een nacht weken in gezouten water. Zorg dat er voldoende water in je kom zit want de kikkererwten zuigen het water in zich op.
Meng in een foodprocessor alle ingrediënten en mix tot alle ingrediënten heel fijn zijn en je balletjes kan rollen van het mengsel. Je kan misschien de indruk hebben dat de balletjes het niet gaan houden, dat ze in de friteuse uit elkaar gaan vallen. Maar dat gaat niet gebeuren. 🙂
TIP: Maak je balletjes niet te groot. Hou zo’n 3cm diameter aan voor de perfecte balletjes
WAT ALS je geen balletjes kan rollen van je mengsel? Dan hebben je kikkererwten waarschijnlijk te veel vocht opgenomen. Voeg dan een eitje toe en wat bloem. Afhankelijk van je mengsel ga je meer of minder bloem moeten toevoegen. Voeg dus per keer een eetlepel bloem toe, mix en probeer opnieuw of je balletjes kan rollen.
Verhit de friteuse voor op 180°
Bak nu de falafelballetjes 3 a 4 min tot ze goudbruin zien. Serveer ze met pitabrood en een heerlijke salade.