Ongeveer twee maanden geleden ben ik naar Mechelen verhuisd. Dat verstedelijkt dorp tussen Brussel en Antwerpen Ik zeg dorp, want zo voelt het om hier te wonen 🙂 En van alle steden waar ik ondertussen gewoond heb voelt Mechelen misschien wel het meest aan als de plaats waar ik écht kan thuiskomen.
Mechelen heeft superveel positieve eigenschappen, maar toch wil ik het graag over een minpuntje hebben waar ik me als foodie enorm aan stoor: de supermarkten. Mechelen is echt vreselijk bedeeld qua supermarkten. Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat we geen Albert Heijn hebben. Dat is mijn grote frustratie, dat en het feit dat er op zondag bijna geen winkels open zijn.
Gelukkig… en 1000x dank daarvoor, vind je in Mechelen een hele reeks Oosterse kleine zelfstandigen die met plezier hun deuren openen op zondag. Het ideal excuus dus om op zondagen voor een oosters gerechte te kiezen, liefst met andere restjes die nog in mijn koelkast liggen. En deze week was dat: rabarber.
Het recept komt uit het kookboek Oriental Basics (2005) maar ook online vind je veel variaties van dit Perzische recept terug. Het stoofpotje smaakt fantastisch couscous.

Wat heb je ervoor nodig? (2p)
- 500g lamsbout (ontbeend en in blokjes)
- 3 laurierblaadjes
- 1 stuk geconfijte gember (in kleine stukjes)
- 1 grote gele ui
- 1 rode ui
- bosje peterselie
- bosje verse munt
- 400g rabarber
- 1 el boter/olijfolie
- 1 el suiker of honing
- 200ml water
- 1/2 tl korianderzaad
- peper & zout naar smaak
Hoe begin je eraan?
- Zet een kookpot met dikke bodem op een middelhoog vuur, laat de boter smelten en schroei hierin het lamsvlees. Laat het lekker bruin bakken (het hoeft vanbinnen nog niet gaar te zijn).
- Snij ondertussen de ui in halve ringen. Zet het vuur van het vlees laag en en voeg de uien toe samen met de laurierblaadjes, korianderzaad en wat peper & zout.
- Doe het deksel op de pot en laat een uurtje zacht stoven. Af en toe mag je een keer in de pot roeren.
- Snij de rode ui in fijne blokjes, snij de peterselie en munt fijn en zet samen aan de kant.
- Snij de rabarber in stukjes van 2cm, als je taaie draden tegenkomt mag je deze eraf trekken, zet aan de kant.
- Stoof in een pannetje op een zacht vuurtje de rode ui samen met de munt en peterselie. Laat een beetje kruiden aan de kant staan voor de afwerking.
- Voeg de kruiden toe aan het stoofpotje.
- Stoof nu de rabarber met een beetje boter, geconfijte gember en de suiker/honing in het pannetje op een middelmatig vuur. De rabarber mag niet zacht worden.
- Voeg de gemberrabarber toe aan het stoofpotje en laat nog zo’n 15min verder stoven.
- Serveer met gestoomde couscous en dresseer met de overgebleven kruiden.
Dit receptje is verrassend lekker! 🙂
Silvy
2 Comments
Meer dan heerlijk. Het lam heb ik met extra Turkse lamskruiden op 115 graden in de oven gezet en een hele dag niet naar omgekeken. Bruine rijst bestrooid met granaatappel pitjes. Maar het hoogtepunt is de combinatie van rabarber, munt en peterselie. Onze hartelijke dank!. Stef en Irene
Dag Stef! Zo leuk dat het recept je is meegevallen. Rabarber is altijd genieten he! 😉