Wie is er niet gek op de gehaktballetjes van IKEA? Zelfs al ben je vegetariër, ook voor jou hebben ze een heerlijke oplossing gecombineerd met een lekker sausje en zoet-zure veenbessencompôte. Mij krijg je er altijd wel warm voor! Tijdens een van mijn vorige bezoeken aan deze meubelgigant nam ik uit de food-afdeling een pakje van hun vleessaus mee naar huis. Vraag me niet hoe lang het al in mijn kast lag… want ik zou een beschamend antwoord moeten geven. Gelukkig worden pakjes en zakjes niet snel slecht!
Voor dit receptje wil ik je meegeven hoe je je gehaktballetjes een beetje kan pimpen m.b.v. linzen. Door voorgekookte linzen toe te voegen aan het gehakt, kan je het volume van je gehakt met bijna de helft vergroten. En dit zonder in te boeten aan smaak. Ideaal dus ook om gezonde vezels en groentjes te verstoppen wanneer je kinderen moeilijke eters zijn. Een handjevol gezouten spek zorgt voor een extra smeuïge toets. Serveer de linzengehaktballetjes met (zelfgemaakte) veenbessencompôte, aardappelen uit de oven en een fris slaatje. Je hele gezin gaat smullen!
Wat heb je ervoor nodig? (4p)
- 250g gemengd gehakt
- 50g gezouten spek, fijngehakt
- 1 klein blikje linzen zonder vocht, gespoeld en uitgelekt
- 2 kleine eieren
- zout & peper naar smaak
- 1 tl peterselie
- 1/2 tl paprikapoeder
- snuifje garam masala
- snuifje nootmuskaat
- 6 el paneermeel
- 1 el olijfolie
- 2 el boter
Hoe begin je eraan?
- Klop in een grote kom de twee eieren los.
- Voeg het fijngehakte spek toe en de linzen.
- Kruid met zout, zwarte peper, peterselie, paprikapoeder, garam masale en nootmuskaat.
- Was je handen, en kneed/meng het gehakt met je blote handen onder het eier-linzenmengsel.
- Voeg nu, telkens per twee lepels, het paneermeel toe bij het gehakt terwijl je blijft kneden/mengen. Het gehakt gaat alsmaar minder vochtig aanvoelen en minder aan je handen plakken. Voeg paneermeel toe tot je merkt dat je mooie ronde balletjes kan rollen die niet plakken.
- Rol zo’n 20 linzengehaktballetjes van om en bij de 4cm doorsnede.
- Neem een grote pan en doe hierin de olijfolie en boter, zet op een middelmatig vuur en bak de linzengehaktballetjes gaar.
- Serveer met:
- lekkere veenbessencompôte (potje veenbessen in sap met enkele lepels suiker enkele minuten laten doorkoken.)
- aardappelen uit de oven (kruimige aardappelen, met olijfolie en zout inwrijven – 40min in de oven op 180°C)
- een fris slaatje
- en een lekkere smeuïge vleesjus
Wil je de vleessaus zelf maken? Dan vind je hier de ingrediënten:
- 2 el boter + 3 el bloem als basis
- 300 ml runderbouillon
- 100 ml room (30%vet)
- 2 tl Worcestershirsaus
- 2 tl grove mosterd
- 1 tl zout
- ½ tl vers gemalen peper
- 2 el gehakte verse basilicum
- 1 tl gehakte verse dille
Smakelijk

