Laatst ging ik Péter, een vriend van me, bezoeken in Hongarije. Hij is een foodie is hart en nieren, net als ik. Drie dagen nam hij me mee op pad naar de nieuwste koffiezaakjes, leukste marktjes en meest verfijnde restaurantjes en lunchbarretjes. Het was een topweekend! Bovenop alle mooie herinneringen gaf hij me ook een fantastisch Hongaars kookboek mee naar huis. In dat kookboek stonden de recepten van heel wat lekkernijen die we het afgelopen weekend hadden uitgeprobeerd. Waaronder deze eenvoudige maïssoep. Puur, hartverwarmend en bomvol smaak. Vrolijke eenvoud in een kommetje, afgewerkt met verse dille. Een receptje dat ik wel moet delen met jullie! 🙂
Ik weet niet precies wat voor maïs ze in Hongarije gebruiken. Ik gebruikte deze verse suikermaïs van Delhaize. Maar je kan ook diepvriesmaïs gebruiken, als je dat weet te vinden. Maïs uit blik ga ik niet aanraden, dat ga je proeven. Maar volgens mij lukt het daar ook nog wel mee. En je zal de kooktijd een pak kunnen inkorten.

Wat heb je ervoor nodig? (4p)
- 4 kolven suikermaïs
- 4 laurierblaadjes
- 1 grote ui
- 40g boter
- 200ml room
- 1 liter water
- 1/2 kippenbouillonblokje
- snufje witte suiker
- snufje witte peper
- snufje zout
- snufje paprika (als garnering)
- verse dilletakjes (als garnering)
Hoe begin je er aan?
- Voorbereiding:
- Snipper de ui fijn
- Snij met een scherp mes de maïskorrels van de kolv
- Laat de boter op een middelhoog vuur smelten in een pot. Voeg de uien toe en stoof tot ze glazig worden.
- Voeg de maïskorrels toe aan de pot met uien en stoof nog 2 minuten mee.
- Voeg nu alle andere ingrediënten toe, inclusief de liter water en breng aan de kook.
- Laat de soep een uurtje koken. Probeer wel regelmatig eens in de pot te roeren om te vermijden dat de maïs aan de bodem gaat kleven.
- Na een uurtje haal je de laurier uit de soep en kan je de soep gaan mixen, mix zo lang mogelijk. Tot je geen grove stukken meer ziet. Het is niet erg dat de maïskorrels niet boterzacht zijn wanneer je aan het mixen begint, want je gaat de soep toch nog zeven.
- Eens gemixt druk je de soep door een zeef. Maïs bevat veel kleine vezels dus roer met een lepel over de bodem van de zeef zodat de soep er door geraakt. Er blijft een mooi hoopje vezels achter voor je kippen (of de compostbak).
- Serveer met enkele takjes verse dille en en Hongaarse paprika.
Smakelijk!
Silvy