Chocolade-Sinaasappelcupcakes

Er is een periode geweest dat ik wel wekelijks cupcakes bakte. Alle soorten en met de meest gekke toppings en versieringen. Maar na verloop van tijd wordt je het bakken beu. Dat heb je met alle zaken die je te veel doet en eet. Nu was het toch al een tijdje geleden dat ik nog eens cupcakes gemaakt had. Tijd dus om daar in het eerste weekend van de krokusvakantie wat verandering in te brengen!

Nadat ik thuiskwam van mijn radioshow om 21u45 ben ik meteen in het bakken gevlogen! – Niets is zaliger dan ‘s avonds laat in een geweldig voorziene keuken (van mijn ouders natuurlijk) mijn cupcakes te bakken waarna het hele gezin ervan kan meegenieten!

sinaasappelcupcake

Wat heb je nodig?

  • 240 gram zachte boter
  • 145 gram kristalsuiker
  • 225 gram poedersuiker
  • 130 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • geraspte schil van een sinaasappel
  • 3 eetlepels sinaasappelsap

Hoe begin je er aan?

 1. Snijdt de chocolade in kleine stukjes.
 2. Rasp de schil van de sinaasappel.
 3. Klop 135 gram boter, suiker in een grote kom.
 4. Kluts de eieren en klop ze lichtjes op. Voeg ze daarna toe bij de boter en suiker. Voeg ook de stukjes chocolade, de helft van de sinaasappelrasp, twee eetlepels sinaasappelsap en de cacaopoeder toe.
 5. Verdeel het mengsel over cupcakevormpjes en laat ze 15 tot 18 minuten bakken in de oven.

Laat de cupcakes afkoelen en maak ondertussen de topping.
Klop de overige 105 gram zachte boter luchtig op en meng er langzaam de 225 gram poedersuiker, een eetlepel sinaasappelsap en de overige sinaasappelrasp onderdoor. Doe het mengsel in een spuitzak en decoreer je cupcakes.

Bestrooi eventueel met wat chocoladeschilfers om te presenteren.

Dit zijn echt héle zoete cupcakes, ik was zelf verbaasd van het resultaat, maar ze zijn wel héél erg lekker. Wat je misschien kan doen is wat minder topping gebruiken, of gewoon geen. Zelfs zonder topping zijn deze cakes zalig lekker.

sinaasappelcupcake2

Dit receptje komt uit het boek ‘1001 cupcakes’. In dit boek staan ongelofelijk veel receptjes voor koekjes, cakes, cupcakes, taarten, … (geen 1001 cupcakes). Je kan het boek kopen in de Standaard Boekhandel.

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.