De zondag is bij ons meestal gereserveerd voor onze wandelvrienden waarmee we afspreken voor een wandeltocht en een etentje. Dit weekend was het aan mij en mijn man om hen te verrassen met een leuke wandeling, gevolgd door een lekkere maaltijd. Vanaf ‘s morgens stond ik al vroeg in mijn keuken, om alles voor te bereiden. Op het menu: pompoensoep met kokos en gele curry, vers vidé met frietjes en een slaatje met vijgen, peren en gorgonzola kaas en als afsluiter plattekaastaart.
Deze plattekaastaart werd de afsluiter van de maaltijd. Ze is gebaseerd op een receptje dan ik lang gelden van mijn moeder kreeg en waar zowel ik als Silvy ondertussen al vele variaties op hebben gemaakt. Nu heb ik de gewone platte kaas vervangen door vanille plattekaas van Campina. Probeer voor deze plattekaastaart verse scharreleitjes te gebruiken. Ik kan daarvoor op mijn lieve buurvrouw rekenen, haar kippen leggen lekkere scharreleitjes die ervoor zorgen dat de plattekaastaart nog net dat tikkeltje beter smaakt. Bedankt Sonja!

Wat heb je ervoor nodig?
- 3 verse eieren.
- 4 pakjes vanille suiker.
- 150g fijne suiker.
- 12 blaadjes gelatine.
- 500g vanille plattekaas (vb: van Campina).
- 250ml room.
- 1/2 mango.
- 1 klein blikje halve perziken op siroop.
- 1 pak droge koekjes (vb: petit boirre).
- 1 klontje boter.
- Een ronde springvorm.
- Enkele blaadjes verse munt voor de afwerking.
Hoe begin je eraan?
- Week de gelatine 10 à 15 min in een kom met koud water.
- Smeer de vorm in met de boter.
- Hak/maal de koekjes fijn en verdeel ze over de bakvorm.
- Scheid dooiers en eiwit van elkaar en klop het eiwit stijf en zet apart.
- Klop de room op, maar niet volledig stijf, en zet apart.
- Doe de plattekaas, suiker en vanillesuiker in een beslagkom en meng tot de suiker oplost.
- Meng vervolgens de eierdooiers en de room eronder met een spatel, niet meer kloppen.
- Schep daarna het eiwit er voorzichtig onder.
- Schil de mango en snij de helft in blokjes, alsook de helft van de perziken.
- Giet het sap uit het blikje in een pannetje, doe daar de blokjes fruit bij en laat lauw worden. (niet te heet!)
- Knijp het water uit de gelatine en doe hem bij in het pannetje. Goed roeren, zodat de gelatine oplost.
- Giet het fruit met de gelatine beetje bij beetje in de beslagkom en roer rustig onder elkaar.
- Schep alles voorzichtig over in de springvorm.
- Plaats de springvorm voor minimum 3 uur in de koelkast om op te stijven.
- Werk de kaastaart af als ze is opgesteven met de rest van het fruit en wat verse muntblaadjes.
Smakelijk,
Betty