Ik denk dat dit het aller allereerste receptje met vis is dat hier op de blog verschijnt. Tadaaa! Had je niet verwacht he! 🙂 Ik ben vis aan het leren eten, en het gaat alsmaar beter. Dit soepje leerde ik op de kookles. Waarom kookles kan je je afvragen? Niet dat ik niet kan koken… maar je kan altijd bijleren. En ik doe het vooral ook om hier in het Mechelse nieuwe mensen te leren kennen. En er gaat niets boven sociaal contact in combinatie met eten! OK de vissoep nu!
Voor de vissoep beginnen we met een eigengemaakte bouillon op basis van visafval. Dit kan je krijgen bij de Delhaize met visafdeling (als je het op voorhand besteld) oftewel bij de visboer. Gebruik zeker geen visbouillonblokjes. Deze zijn van nature erg zuur – dit omdat je vis vaak met citroen gaat combineren – en in dit recept hebben we dat niet nodig want ge gaan al witte wijn gebruiken als zuurtje. Maak de bouillon zelf! 😉
De vissoorten die je in de soep doet kan je helemaal zelf kiezen. Wij gebruiken een combinatie van zalm, tong en koolvis. En laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, het meeste ervan heb je waarschijnlijk al in huis.

Wat heb je ervoor nodig?
VOOR DE BOUILLON
- 400g visafval
- 150cl witte wijn
- 3 laurierblaadjes
- 10 peperkorrels
- 4 takjes met blaadjes peterselie
- dikke wortel
- grote ui
- 4 kruidnagels
- 4 takjes tijm
- 2 blokjes kippenbouillon
- 20g boter
- 1,5L water
VOOR DE SOEP
- 1 dikke prei
- 2 takken witte selder
- 2 wortelen
- 2 uien
- 2 à 3 teentjes look
- 3 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 1 potje gemalen saffraan
- 500 visfilet in kleine blokjes van 2,5cm
- 100g gepelde garnalen
- 1/2 kg mosselen
- 1 dl room
- 1 eierdooier
- gehakte peterselie
- zwarte peper en zout naar smaak
Hoe begin je eraan?
VOOR DE BOUILLON
- Bereid je groenten voor: schillen, kuisen en in groffe stukken versnijden.
- Smelt de boter in een soeppot op middelhoog vuur en bak er het visafval een 5-tal minuten in aan. Laat het maar goed beneden in de pan plakken. Op de bodem gebeurt er een soort van karamelisatie die voor veel smaak zorgt. (Wel niet laten aanbranden!)
- Blus het visafval met de witte wijn.
- Voeg nu de groenten, kruiden en de 1,5l koud water toe en breng aan de kook met het deksel op de pot.
- Laat de bouillon nu 30 tot 45min op een zacht vuurtje doorkoken. Zeker niet langer, want dan gaat de soep slecht smaken.
- Zeef na afloop de bouillon, enkel het vocht hou je bij.
VOOR DE SOEP
- Bereid je groenten voor: schillen, kuisen en in kleine blokjes snijden. (max. 1 cm, maar mag kleiner) Hou de uien apart, de rest van de groenten mag bij elkaar. De look versnij je zo fijn mogelijk.
- Verhit opnieuw boter in een kookpan en stoof de ui glazig.
- Voeg de andere groenten toe en laat nog 3min meestoven.
- Voeg de look, saffraan en andere kruiden toe en overgiet met de gezeefde bouillon.
- Zet opnieuw het deksel op de pan en laat de soep in 30 min gaar koken. Nu ga je de vis voorbereiden!
- Kuis de mosselen en was ze veelvuldig in koud water. Laat ze uitlekken.
- Doe de mosselen in een pot met deksel (Er hoeft niets anders bij, er zit nog vocht in de mosselschelpen.) en kook ze gaar op een hoog vuur in 8min. Laat afkoelen.
- Als de mosselen zijn afgekoeld haal je ze uit de schelp. Enkele mosselen kan je in de schelp laten zitten als garnituur. Het kookvocht van de mosselen voeg je toe aan de soep. Let wel op dat er geen zand onderin de pot ligt.
- Snij de visfilet in blokjes van 2,5 cm.
- Na 25min kooktijd van de soep zorg je ervoor dat de soep net net kookt, eventueel zet je het vuur af. Indien mogelijk kan je nu de kruiden uit de soep vissen.
- Voeg de visstukjes voorzichtig in de soep en laat ze 5min pocheren. De soep mag nu niet meer koken, de kookkracht van het water zou de vis uiteen kunnen doen vallen.
- In een kommetje klop je de eierdooier los met de room.
- Voeg op het einde van de kooktijd het losgeklopte ei met de room toe, en de mosseltjes.
- Kruid de soep eventueel nog bij met peper en zout.
- Serveer en garneer met gepelde garnalen, enkele mosselschelpen en fijngehakte peterselie.
Smakelijk! 🙂
Silvy