Palmkoolrisotto

Zomer, heerlijk he. Ik weet niet hoe het bij jou aanvoelt, maar de zomer voelt bij mij aan als 4 maanden vakantie. Zeker als het zo’n prachtig weer is zoals het de voorbije dagen en weken was. Ik ben nog aan het werk, en er staat voorlopig geen vakantie op de agenda, maar ik heb er ook geen nood aan. In Antwerpen is het tijdens de zomermaanden fantastisch om in de stad te zijn: er zijn concertjes à volonté, gezellige zomerbars rijzen als paddenstoelen uit de grond en iedereen is vrolijk. En geef toe.. om nu op vakantie te vertrekken naar een bestemming waar het nog heter is, bomvol toeristen en waar je je blauw betaalt aan vanalles en nog wat dat je eigenlijk niet nodig hebt. Is dat echt wat je wilt? Psychiater Dirk De Wachter heeft het over “dwangmatig reizen“. Ik heb er op dit moment geen nood aan, ik blijf lekker thuis deze zomer op mijn terras of in het park in de stad. Genieten van het moois dichtbij. 

Hieronder vind je mijn manier om de vakantie in huis te halen, of beter nog, op je bord! Deze risotto met palmkool smaakt heerlijk naar vakantie en is het ideale comfortfood om na een dagje werkje op je terras of in je tuin van te genieten met een glaasje wijn. 

Heb je risotto over? Vul er de volgende dag een een rode paprika mee en bak deze in de oven. Of maak bladerdeegflapjes met risotto, parmaham en zwart sezamzaad. Wees creatief met restjes! 🙂

Palmkoolrisotto
Palmkoolrisotto

Wat heb je ervoor nodig? (2p)

  • 10 bladeren palmkool
  • 1 aubergine
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1el boter
  • 2el olijfolie
  • 5el zonnebloemolie
  • 150g risottorijst
  • 100g gemalen parmezaanse kaas
  • peper & zout

Optionele garnering:

  • verse platte peterselie
  • pijnboompitten
  • pistache-olie

Hoe begin je eraan?

  1. Was de palmkoolbladeren en snij de dikke nerven eruit. Snij het blad in reepjes.
  2. Schil de uien en knoflook en snij fijn.
  3. Schil de aubergine en snij in kleine blokjes. (snij in de helft, daarna in plakken, daarna in repen en daarna in blokjes)
  4. Zet een pan met daarin de zonnebloemolie op het vuur en laat deze goed heet worden. Voeg de blokjes aubergine toe, kruid met peper en zout en laat deze goed bakken tot ze beginnen te karameliseren. In het begin zal de aubergine de olie opslorpen, daarna zal ze de olie terug vrijgeven aan de pan.
  5. Stort de gebakken aubergineblokjes uit in een zeef en laat ze daarna verder uitlekken op keukenpapier.
  6. Zet nu een pot met dikke bodem op het vuur en laat goed heet worden. Toast de risottorijst in de droge pot tot hij begint te geuren en lichtjes te verkleuren. Heel de risottorijst uit de pot en zet aan de kant. Zet het vuur van de pot laag.
  7. Breng ondertussen in een andere pot of met de waterkoker, een liter water aan de kook.
  8. Doe de boter en olie in de pot, en stoof daarin de ui glazig.
  9. Voeg nu de knoflook en risottorijst toe, en stoof tot deze laatste ook glazig begint te worden.
  10. Verkruimel het bouillonblokje boven de pot en voeg een beetje kokend water toe samen met het sinaasappelsap en de gesneden palmkool.
  11. Laat de risotto het water opslorpen en herhaal. Telkens de risottorijst bijna al het water heeft opgeslorpt, voeg je opnieuw water toe. Je herhaalt dit proces tot de risottorijst gaar is. Je zal hiervoor niet al het water nodig hebben, het proces duurt, afhankelijk van de soort risottorijst, zo’n 20 minuten.
  12. Voeg op het einde van de kooktijd ook de gebakken aubergineblokjes toe.
  13. Is de risotto gaar, haal deze dan van het vuur en laat 2 minuten staan. Hij moet eruit zien als een smeuige kleurrijke rijstebrij die nog lichtjes vochtig is.
  14. Voeg nu al roerend de parmezaanse kaas toe en werk af met versnipperde peterselie, (geroosterde) pijnboompitten en wat pistache-olie.

Laat het smaken! 🙂

Silvy

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.