Hoe heerlijk is de jonge herfst? Zo eind september, wanneer de temperaturen nog boven de 15°C durven piepen en de mensen nog met dat zomergevoel in hun buik rondlopen. Zelf ben ik geen herst- of wintertype (brrrr veel te koud!), maar ik hou wel van de producten die deze seizoenen met zich meebrengen: champignons, appelen, knollen, wortelen, kolen en pompoenen!
Ik geef toe… Er zijn weinig groenten waar je me niet blij mee kan maken! 🙂
Vorig weekend kreeg ik van mijn oma de allereerste pompoen van 2017 uit de decomtuin van Velt in Mol. Een schattig, klein exemplaar van zo’n 15cm diamer, precies voldoende om voor 4 mensen een overheerlijke pasta met pompoensaus te maken. Hier maak je sowieso iedereen aan tafel blij mee!

Wat heb je ervoor nodig? (4p)
- 500g linguine
- 100ml kookroom
- 1el agavesiroop (ik gebruikte deze van Melvita)
- 1 kleine pompoen (+/- 15cm diameter)
- 1 ajuin (of 2 kleine)
- 150g verse (jonge)bladspinazie
- 1 gedroogde worst (ik gebruikte worst van Stegeman)
- 1 x groentebouillon (ik gebruikte Knorr bouillonketeltje)
- 20 blaadjes versie salie
- 3 teentjes gerookte knoflook (vind je in de grotere Delhaizes, of maak je zelf!
- 2 el olijfolie
- peper & zout
- Grana Padanokaas
Hoe begin je eraan?
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Snij je pompoen doormidden, lepel de zaadjes eruit. Smeer hem langs binnen en buiten (ja de schil blijft er aan!) in met een eetlepel olijfolie en bestrooi met wat zout. Leg de pompoen met de platte kant op een met bakpapier bekleede bakplaaat en plaats in de oven voor 25min. Gebruik je een grotere pompoen, dan moet hij langer in de oven. (De bedoeling is dat hij er zacht uitkomt.)
- Ondertussen bereiden we de rest van onze ingrediënten voor: Snij de gedroogde worst in fijne plakjes en bak ze op in een pannetje met een eetlepel olijfolie to ze krokant beginnen te worden. Schep ze met een vork uit de panin een kommetje. Dit doen we om het vet in de pan te houden.
- Snij de spinazie in grove stukken en zet aan de kant in een kom.
- Pel de ajuin en de gerookte knoflook. De ajuin snipper je zo fijn mogelijk. De knoflook plet je met de zijkant van je mes, en snij je fijn. Ook de salieblaadjes snij je in fijne reepjes. Deze mogen nu samen in de pan waar je daarnet de worst in hebt aangebakken, op een zacht vuurtje.
- Voeg na zo’n 10min het bouillonketeltje toe, en laat nog een tweetal minuten zacht meestoven vooraleer je zo’n 300ml water toevoegt.
- Breng alvast een grote pot met water aan de kook voor je pasta.
- Ondertussen zal je pompoen wel bijna gaar zijn. Haal deze uit de oven en pel de schil er af met een mesje. Dit gaat heel makkelijk. Pas wel op voor je vingers: dit is warm!
- Snij de pompoen in fijne stukjes en voeg ze toe aan je pannetje. Laat nog even doorkoken en haal van het vuur om in een hoge maatbeker over te gieten.
- We zijn nu bijna klaar, tijd dus om de pasta, samen met 1 theelepel zout, in het kokende water te laten zakken. (Kijk op de verpakking voor de juiste kooktijd!)
- Pureer met een staafmixer de pompoensaus samen met 100ml kookroom en een eetlepel agavesiroop. Kruid met peper en zout. Voeg desgewenst, naar smaak, nog wat extra room, zout peper of zelfs water toe voor een meer lopendere saus.
- Giet je pasta af en laat deze uitlekken en mengs ze met de pompoensaus.
- Serveer de kommetjes spinazie, pompoenpasta, gebakken worst en een kommetje gemalen Grana Padanokaas en laat iedereen zelf zijn bordje herfstkost opscheppen.
Genieten maar! 🙂
Silvy


