Wat is het altijd fijn of op het einde van de winter nog een aantal wortelgroenten in de tuin te ontdekken, die de vrieskou hebben overleeft. Zo oogstte ik vorige week nog verse schorseneren uit onze velttuin. Wij zijn hier allemaal gek op verse schorseneren. Hun verfijnde smaak is het werk dat je hebt om ze te kuisen meer dan waard. Wie ze zelf nog nooit vers heeft gemaakt: gewoon een keer doen! Het is niet moeilijk, ik help je even op weg:
Voor je begint met het kuisen van je schorseneren doe je dunne wegwerp handschoenen aan! Anders worden je handen bruin en gaan ze erg plakken en dat gaat er maar moeilijk vanaf. Zet een kom water met een goede scheut azijn klaar, om je schorseneren in te doen zodra ze geschild zijn. Met een hard borsteltje borstel je dan het zand van je schorseneren. Snij boven het loof eraf. Daarna schil je ze met een dunschiller en leg ze dadelijk in het water met azijn om verkleuring tegen te gaan! Als ze geschild zijn, kan je ze nog eens spoelen met proper water met azijn en de eventueel overgebleven zwarte puntjes wegsnijden. Nu zijn ze klaar om verwerkt te worden in een gerecht.
Het lekkerst is het wanneer je de schorseneren kookt in de melk waar je de saus mee maakt. Zo krijgt je saus een heel rijke smaak. Dus zeker niet voorkoken in water, want dan giet je het beste weg met het water! Dat is de rede waarom het de moeite is om verse te nemen en geen die al geschild en voorgekookt zijn.

Wat heb je ervoor nodig (4pers):
- 500g verse schorseneren
- 300g spek (gezouten)
- 500g volkorenpasta
- 500ml volle melk
- 250ml room 30%vet
- 1 eetlepel mosterdsalsa
- maizena expresse
- 1 bouillonblokje voor pasta.
- 1 eetlepel bakboter
- peper
- zout
- optioneel: een slaatje als garnering.
Hoe begin je eraan:
- Kuis en schil de schorseneren, en snij in stukjes van 1 à 2cm.
- Doe de melk samen met de room in een kookpot en voeg de schorseneren toe.
- Breng aan de kook en laat 12 tot 15min koken, al naargelang de dikte van je schorseneren. Goed opletten dat het niet overkookt!
- Snij het spek in blokjes en bak krokant in een pan met een klein beetje boter.
- Zet ondertussen een grote kookpot met water met het bouillonblokje op, en kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
- Giet de pasta af als hij gaar is, en roer de spekblokjes er onder.
- Voeg de mosterdsalsa bij de saus met schorseneren en bind het geheel met maizena expresse.
- Kruid met peper en eventueel een beetje zout. (niet te veel zout, want je spek is ook al zout).
- Voeg de saus bij de pasta en roer alles goed onder elkaar.
- Dien op met een seizoens-salade.
Smakelijk, Betty