Rigatone met gehaktballen in tomatensaus

Pasta… ik zou het elke dag kunnen eten. Echt.. ik moet mezelf bedwingen om dit niet elke dag op tafel te zetten. Het is heerlijk, snel, makkelijk en zit bomvol smaak. Vooral het makkelijke aspect vindt ik wel fijn. Je hoeft geen talent te zijn in de keuken: iedereen kan een pasta klaarmaken 🙂 Ik geef je hieronder een makkelijk recept mee voor een variant op je doordeweekse spaghetti bolognèse: rigatone!

Bij pasta met tomatensaus is een van de belangrijkste ingrediënten natuurlijk… de tomatensaus. Ik maak graag zelf mijn tomatensaus. Alleen zijn de tomaten in de winter vrij smaakloos en waterachtig.. Ga daarom voor een goed blik  gepelde tomaten. In combinatie met gehaktballen, pasta, champignons en kaas is dit heerlijk, snelle comfortfood voor een doordeweekse avond.

SNELTIP: Ik maakte mijn gehaktballen hier van twee dikke boerenworsten. Het gehakt is al perfect op smaak gebracht en klaar om meteen te gebruiken. Je moet gewoon nog het velletje eraf halen.

Wat heb je ervoor nodig? (2p)

  • 2 dikke boerenworsten
  • 1 blik gepelde tomaten of tomatenstukjes vb. van Mutti, Ciro of Elvea
  • 1 eetlepel sambal/ sriracha of harissa voor een licht pikante toets
  • 1 bakje kastagnechampignons
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 250g Rigatone
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • Grana Padanokaas geraspt
  • peper & zout naar smaak

Hoe begin je eraan?

  1. Zet je pot op een laag vuur met daarin de olijfolie. Stoof de gehakte ui aan samen met de knoflook tot de ui glazig wordt.
  2. Snijdt de kastagnechapignons in vieren en doe ze meteen bij in de pot. Laat ze zo’n 10min meestoven met een snufje zout tot ze heerlijk zacht zijn. Het zout zorgt ervoor dat de champignons hun vocht gaan afgeven.
  3. Voeg het blik gepelde tomaten toe samen met de eetlepel pikante saus. Laat je saus zo’n min inkoken op een zacht vuurtje.
  4. Ondertussen maak je je gehaktballen: haal het velletje van de worsten en maak kleine balletjes van het gehakt.
  5. Laat de boter smelten in een kleine pan en bak de gehaktballen gaar en tot ze een lichtbruin korstje krijgen.
  6. Zet nu ook je pot water op het vuur. Wanneer het water kookt voeg je zout toe (ja dan pas!) en je  kookt de rigatone tot deze gaar is of al denté. Zoals jij hem het liefste eet.
  7. Vergeet niet regelmatig in je saus te roeren 🙂
  8. Giet je rigatone af wanneer deze gaar is en meng met de saus en de gebakken gehaktballen.
  9. Dien op met wat verse basilicumblaadjes en lekker veel Grana Padanokaas of Parmezaanse kaas.

Smakelijk!

Silvy

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply