Pittige pizza olie

Mensen zijn vaak geneigd om aan een foodblogger te vragen: “En wat is nu jouw lievelingseten?”. Gekke vraag eigenlijk om aan een foodblogger te stellen aangezien we zo veel dingen graag eten. Maar als ik dan toch echt echt moet kiezen… dan kies ik voor pizza.

Een perfect krokante, luchtige bodem met daarom een zelfgemaakte tomatensaus die uit niets anders bestaat dan tomaten, olijfolie en knoflook en verse kwalitatieve toppings. Zo’n pizza bedoel ik. Zo eentje die je eet in Napels, bij de échte Italiaan om de hoek of gewoon thuis. 

En wat er ook echt nooit op een pizza mag ontbreken voor mij, is pikante olie. Wanneer je pizza bestelt in een plaatselijke fast-foodzaak, krijg je die in van die kleine plastic zakjes bij je pizza bij. Meestal is de kwaliteit zo slecht dat je die zakjes beter meteen in de vuilbak kiepert. Een beter alternatief is deze pikante aromatische olie die je helemaal zelf maakt: supersimpel, goedkoop en megalekker!

Pittige pizza olie
Pikante pizza olie

Wat heb je ervoor nodig?

  • flesje voor olijfolie, met dop
  • handschoentjes
  • 300ml olijfolie (meer of minder afhankelijk van de inhoud van de fles die je gaat gebruiken)
  • 20 of meer gedroogde chilipepers –> hoe meer chili, hoe pikanter. Aan jou de keuze! 🙂
  • 2 eetlepels chilivlokken
  • 1 eetlepel biologisch paprikapoeder
  • 15 takjes verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 10 teentjes knoflook (optioneel)

Hoe begin je eraan?

  1. Doe de handschoentjes en begin met de gedroogde pepers open te snijden en in lange repen te snijden. (Je doet best handschoene aan want je wil nadien niet met peperhanden aan je ogen komen! Zelfs met gewoon je handen te wassen krijg je de pikantigheid niet meteen van je vingers.)
  2. Pel de teentjes knoflook. (optioneel.
  3. Zet een steelpannetje op het vuur en doe hierin de olijfolie en daarna de rest van de ingrediënten. Roer goed zodat alles onder de olie staat. Voeg desnoods een beetje extra olijfolie toe indien nodig.
  4. Breng de olie net aan de kook, en laat zo gedurende 40min heel zachtjes pruttelen zodat de kruiden al hun smaken kunnen afgeven aan de olie.
  5. Na 40min zet je het pannetje van het vuur en laat je de olie een uurtje afkoelen.
  6. Voeg nu de olie samen met de kruiden en pepers in een olieflesje. Je kan de olie meteen gebruiken of nog enkele weken laten trekken op een donkere plaats in je keuken.

Deze olie is heerlijk op pizza, maar ook bij andere gerechten waarbij je graag een “spicy touch” hebt.

Misschien vind je dit ook leuk?

2 Comments

  1. 40 min op een zacht vuurtje en alles brand aan. 10 min is eerder aan te raden en goed laten trekken nadien.

  2. Op een heel zacht vuurtje kan het echt wel. Het mag zeker niet koken/pruttelen. Zie het eerder zoals je thee laat trekken 🙂
    Bij een te hoog vuur zal inderdaad alles aanbranden.
    Wat je ook kan doen is de chili in hete olie strooien en dan de pit van het vuur zetten en langzaamaan laten afkoelen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.