Polenta, een warme puree van gemalen en gekookte maïs. Het klinkt vreemd maar het is echt heerlijk als (glutenvrije) vervanger van aardappelen, pasta of brood. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt daar traditioneel geserveerd vermengd met Parmezaanse kaas. Het is heerlijk bij stoofpotjes maar kan ook perfect bij gegrild vlees gegeten worden. Bovendien biedt polenta je nog meer mogelijkheden om te koken eens het gerecht is afgekoeld. Dan verandert het in een soort brood dat je in stukken kan snijden en grillen, frituren of bakken.
Ik had zelf nog nooit polenta gemaakt. In kookboeken zag ik regelmatig wel heerlijke gerechten ermee verschijnen maar ik heb de instelling dat als ik iets nog niet gemaakt heb, en niet weet hoe het moet, ik de pagina al snel over sla. Ik hou ervan om dingen eerst rustig te leren en pas daarna ermee te gaan experimenteren. Bij deze dus een basisrecept voor heerlijke polenta. Ik heb meteen wat extra gemaakt om in de koelkast te laten opstijven zodat ik een van de volgende dagen met de gebakken variant aan de slag kan.
Wat heb je ervoor nodig?
- 200g maïsgriesmeel
- 0,5 liter water
- zwarte peper en zout naar smaak
- snufje nootmuskaat
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- eetlepel boter
- 100g geraspte parmezaanse kaas
- kippendij
- kerstomaatjes
Hoe begin je eraan? (50min)
- Zet een pot met een dikke bodem en een deksel op het vuur en breng daarin het water met zout aan de kook.
- Wanneer het water kookt voeg je al roerend, met hele kleine beetjes het maïsgriesmeel toe.
- Zet het vuur laag maar zorg ervoor dat de polenta wel blijft pruttelen en laat de pot met het deksel erop 40 tot 50 minuten op het vuur staan. (Kijk op de verpakking van je griesmeel voor hoe lang de polenta moet koken.)
- Roer om de 5 minuten met een houten lepel door de pot. Als je merkt dat de polenta te dik wordt, voeg dan een beetje water bij toe.
- Wanneer je polenta gaar is, draai je het vuur uit en roer je de eetlepel boter, nootmuskaat en de parmezaanse kaas erdoor. Zet de pot opnieuw met het deksel erop even aan de kant om te rusten.
- Bak nu in een pan je kippendijen in boter met het paprikapoer en wat zwarte peper.
- Wanneer de kip half gaar is voeg je de kerstomaatjes bij toe aan de pan en je bakt deze mee tot de kip volledig gaar is.
- Haal het deksel van de polenta en roer nog een laatste keer.
- Serveer met de kippendijen en gebakken kerstomaatjes.