Pulled pork met Chimay in de slow cooker

Weet je wat ik stiekem de leukste manier vind om te kiezen wat ik ‘s avonds ga eten? Geef me een product en dwing me om daar een lekker gerecht mee te maken. Dit is echt ook de ideale manier om restjes uit je koelkast op te werken. Voor dit recept ga ik gebruik maken van een flesje Chimay Bleu, een donkere trappist. Ik ben geen bierdrinker dus het flesje was helaas al vanaf het begin gedoemd om in niet in een glas, maar wel in mijn pot terecht te komen. Ik koos voor een recept in de slow cooker die ik net gekocht heb, maar dit recept kan je ook gewoon in een pot op het vuur maken of in de oven, dan is het ook dubbel zo snel klaar. Wat je wil! 🙂

Voor pulled pork is het belangrijk om een goed stuk (taai) vlees te kopen met veel vet. Ideaal hiervoor is een stuk uit de nek of schouder van het varken. In Nederland noemen ze dat vlees procureur, bij ons vraag je in de slager gewoon naar ontbeende varkensschouder of je zegt dat je vlees wil om pulled pork mee te maken. 😉

pulled pork

Wat heb je ervoor nodig? (2pers)

 • 300g ontbeende varkensschouder of procureur op kamertemperatuur
 • 2 kleine of 1 grote witte ui in halve ringen
 • 2 kleine of 1 groet wortel in julienneslierten
 • 3 teentjes knoflook
 • 120 ml Chimay Bleu (of een andere donkere trappist)
 • 1 eetlepel zoete stroperige soyasaus
 • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelpele paprikapoeder
 • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
 • 1/2 theelepel
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 eetlepel maïzena

Hoe begin je eraan?

 1. Leg halve uienringen samen met de juliennewortels onderaan in de slow cooker/pot of ovenschaal.
 2. Halveer de knoflookteentjes en maak 6 diepe sneden in het vlees waar je de teentjes instopt.
 3. Meng alle kruiden en het zout met de kokosbloesemsuiker (behalve de laurierblaadjes) in een klein schaalje. Vrijf hiermee het vleesstuk goed in en leg het bovenop de uien en wortelen. De rest van de kruidenmix mag je gewoon in de slow cooker verdelen.
 4. Voeg nu de Chimay Bleu toe en de drie laurierblaadjes. Zorg ervoor dat deze goed in het vocht van de trappist drijven.
 5. Zet de slowcooker op de laagste stand en laat hem 7 uur pruttelen. (Zelf heb ik hem na 3 uur op de lage stand 2 uur op de hoge stand gezet omdat ik honger begon te krijgen, wat ook perfect kan.)
 6. Let op: Laat het deksel de hele tijd op de slow cooker. Geen zorgen, je vlees gaat niet aanbranden.
 7. Na ongeveer 7 uur is je vlees helemaal klaar en mag je het deksel van de pot halen. Pas wel op voor de waterdamp die vrij komt want die is hot hot hot.
 8. Gebruik twee vorken om het vlees uit elkaar te trekken. Meng het vlees met de groenten en saus. Voeg nu ook de eetlepel zoete soyasaus toe.
 9. Zoals je zal merken is de saus heel loperig. Je kan deze best een beetje aandikken met Maïzena. (Een andere mogelijkheid is om minder Chimay te gebruiken, maar dat vind ik een beetje zonde 😀 + ik heb wel graag wat saus.) Je doet dit door 7 eetlepels van het kookvocht in een kopje te doen , te mengen met maïzena en dit mengel daarna aan het vlees toe te voegen.
 10. Om te kunnen indikken moet de temperatuur van de saus wel even verhoogd worden. Dit kan je doen door het vlees even in de pot van je slow cooker of een andere pot op het vuur te verwarmen tot de saus kookt en indikt.
 11. Serveer de pulled pork met frietjes of zoals ik deed tussen een broodje met salade.

Smakelijk 😉

pulled pork voorbereidingen

pulled pork voorbereidingen-2
pulled pork voorbereidingen-3

pulled pork-4 pulled pork-3 pulled pork-2

**Ik kreeg het Chimaybier van een pr bureau om te proberen, maar was niet verplicht om erover te schrijven.**

Summary
recipe image
Recipe Name
Pulled pork in de slow cooker met Chimay
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.