Vandaag maakte ik voor mijn gezin deze rijke pastinaak-wortelpuree met een lekkere worst. Een heerlijk, wintergerecht dat je ook perfect zonder vlees kan eten, gecombineerd met een groen slaatje.
Het is nog maar enkele jaren geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met de pastinaak. Niet echt de meest fancy-uitziende groente uit het supermarktassortiment of groenten tuin, maar wel één met een voor mij erg verrassend, lekkere smaak. Ik had nooit verwacht dat die saaie, witte wortel, die ik vroeger altijd links liet liggen (omdat ik gewoon niet wist wat er ermee moest), mij zo zou kunnen bekoren! Ondertussen zijn we goede maatjes en krijgt hij ieder jaar een mooie plaats in mijn moestuint. Het is een dankbare groente om te kweken en te verwerken in soepen, stoofpotjes, ovenschotels, gefrituurd of zelfs rauw in een slaatje.

Wat heb je er voor nodig? (voor 4 à 5 personen)
- 500g pureeraardappelen, geschild en gewassen
- 500g pastinaak, geschild en gewassen
- 500g wortelen, geschild en gewassen
- 50ml melk
- 3 eetlepels olijf olie
- een paar takjes platte peterselie, gehakt
- peper, zout, nootmuskaat
Hoe begin je eraan?
- Snijd de groenten en aardappelen in stukken, doe ze in een kookpot en voeg water toe tot alles onder staat.
- Breng het water aan de kook en laat alles zo’n 20 minutjes koken.
- Giet het water af en voeg de melk en de olijfolie toe.
- Maak een groffe puree met je pureestamper. Er mogen nog wat brokjes inzitten, dan proef je de groenten beter.
- Voeg nu de peterselie en kruiden toe, en roer alles nog eens goed door elkaar.
- Dien op als vegetarisch gerecht met een slaatje, of serveer met een lekker stukje vlees.
Smakelijk!
Betty