Quiche met snijbiet en Italiaanse ham

Zij die zelf tuinieren, maar ook degene die wel eens een groentenpakket bestellen bij de bioboer, zijn er wel vertrouwd mee: snijbiet of warmoes. Een lekkere bladgroente die je niet zo vaak in de supermarkt of bij de groenteman vindt omdat ze, eenmaal geplukt, niet lang houdbaar is. Maar bij de plaatselijke bioboer, -winkel, de pluktuin, of via de korte keten, is het zeker te verkrijgen. De jonge blaadjes kan je rauw bij een salade gebruiken, de stengels zijn lekker gestoofd of verwerkt in de wok en het groene blad kan je bereiden als spinazie. Met zijn 4mg ijzer per 100g bevat het meer ijzer dan spinazie en ook zijn hoog gehalte aan vitamine C maken snijbiet tot een erg gezonde groente. Je vindt snijbiet in alle kleuren van de regenboog, maar persoonlijk hou ik het altijd bij de witte, omdat die een iets minder uitgesproken smaak heeft.

Deze quiche met snijbiet, is snel klaar en een makkelijke lunch of snack om mee te nemen op een fietstocht of een picknick, omdat je hem zowel koud als warm kan serveren. Hij is bovendien snel gemaakt: weinig werk en weinig afwas, zo hebben we het graag. 😉 Want de zomer is er toch vooral om samen te genieten…

Quiche met snijbiet en Italiaanse ham.

Wat heb je ervoor nodig:

  • 4 grote stengels snijbiet met blad.
  • 100g Italiaanse ham
  • 3 eieren
  • 125g crème fraiche
  • 1 pak kruimeldeeg op kamertemperatuur
  • een handvol gesnipperde bieslook
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper

Hoe begin je eraan:

  1. Verwarm je oven voor op 200°C (gebruik de stand met boven- en onderwarmte als je oven dat heeft).
  2. Bekleed een taartvorm met het kruimeldeeg.
  3. Snij de snijbiet in fijne reepjes en doe in een ruime kom.
  4. Voeg de eieren en de crème fraiche toe en roer alles goed door elkaar.
  5. Snij de ham in stukjes en voeg toe.
  6. Hak de knoflook fijn en voeg toe samen met de gesnipperde bieslook.
  7. Kruid met peper en zout en roer het geheel goed door elkaar.
  8. Giet het mengsel in de taartvorm.
  9. Bak gedurende 30minuten op 200°C.

Smakelijk, Betty

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.