Rabarberlimonade

Er zijn  tegenwoordig best veel horecazaken die zelfgemaakte ice tea of limonades durven serveren, maar geef toe… zo goed zijn deze nu ook weer niet. Ofwel bevatten ze munt, gember en citroen ofwel stellen ze echt niet veel voor. Ik was daarom heel benieuwd naar het boek ‘Limonade fris & snacks’ van de Zweedse sommelier Tove Nilsson. Het boek zoomt in op hoe een goede fruitige of kruidige limonade gemaakt wordt en hoe die net als een wijn je gerecht naar een hoger niveau kan tillen. Limonade? Jep 🙂 Deze dame is zo serieus bezig met limonades dat ze je zelfs vooraan in het boek eerst nog 8 pagina’s theorie meegeeft.

Alle siropen, infusies en limonades leken me fantastisch lekker. Ik heb gekozen om het recept van de rabarberlimonade uit het boek van Tove Nilsson te testen omdat ik toevallig twee stengels rabarber had meegekregen van mijn moeder uit haar moestuin. Ik heb het recept wel wat aangepast omdat ik minder limonade wilde en ook meer een siroop die ik kon aanlengen. Het reultaat was heerlijk: een frisse en zomerse limonade, perfect om mee te aperitieven in de zomer op het terras.

Gent-3

ENKELE WEETJES OVER LIMONADE

  • Limonade werd voor het eerst verkocht in de 17e eeuw in Italië
  • Limonade met bubbels bestaat al sinds de 18e eeuw
  • Frisdrank wordt gemaakt met siroop, door middel van gisting of fermentatie
  • In gegiste frisdrank zit van nature ongeveer 0,5% alcohol
  • Eigengemaakte limonadesiroop blijft 4 weken tot 3 maanden goed in de koelkast
  • In tonicsiroop zit kinine wat een bewezen antistof is voor malaria
  • Het verschil tussen gemberbier en gemberale zit hem in het feit dat bij het eerste drankje gisting of fermentatie heeft plaatsgevonden en dat het tweede wordt gemaakt met een siroop.
  • Je kan heerlijke limonades maken van kruiden uit de tuin zoals met paardebloem of met tijm

Je kan het boek hier kopen bij bol.com

Gent-4

Gent-6 Gent-5


Wat heb je nodig voor 0,5l limonadesiroop?

  • 200g rabarber in stukjes
  • 75g witte basterdsuiker
  • 300ml water
  • rasp van 1 limoen
  • sap van 1 limoen
  • sap van 1 citroen

Hoe begin je eraan?

  1. Breng de rabarberstukjes met de suiker en het water aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
  2. Neem de pot van het vuur om af te koelen en voeg het limoensap, citroensap en de limoenrasp toe.
  3. Zeef het vocht met een kaasdoek en giet de limonadesiroop in een mooie fles.
  4. Bewaar in de koelkast.
  5. Serveer door aan te lengen met fris water, ijsblokjes en wat basilicum- of muntblaadjes.

GentGent-2

Disclaimer: Ik kreeg het boek Limonade Fris & Snack toegestuurd door de uitgeverij. Wat ik erover geschreven heb, is volledig mijn mening. Als ik het boek niet leuk vond, had ik je dat ook gewoon verteld. 🙂

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply