Rode kool met appels, veenbessen en zwarte pens

Hmmm winter… seizoen van de wortelgroenten en kolen. Het zijn twee hele simpele groentengroepen maar je kan er heel divers mee aan de slag in de keuken. Bovendien worden ze in alle keukens overal ter wereld gebruikt.

Een pareltje uit de kolenfamilie dat ik heel graag eet, is de rode (of paarse) kool. Het is zeker niet iedereen’s favoriete groete maar of je hem mij nu rauw of warm serveert, ik ben er gek op. Het liefst van al eet ik hem warm met appeltjes. Zo maakte mijn moeder rode kool altijd. Ik kan me alleen niet herinneren dat ze hem ooit vers gemaakt heeft, van scratch. Het feit dat ze er zelf niet zo van houdt kan daar wel mee te maken hebben…

Gezien vandaag weer een rustig zaterdagavondje was, en ik nog een rode kool had liggen uit de Ecotuin van Velt moest ik niet snel nadenken over wat ik vanavond op tafel zou zetten: ├ęchte boerenkost.

Rode kool met appels,veenbessen en pens

Wat heb je ervoor nodig? (4p)

  • 4 zwarte pensen (beuling/bloedworst)
  • 1 rode kool
  • 2 zoete appels (Boskoop)
  • boter
  • 2 el donkerbruine suiker
  • 2el rode wijnazijn
  • 1 potje veenbessen op sap
  • 1 kruidnagel
  • 1/2 tl kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • peper
  • zout

Hoe begin je eraan?

  1. Snijd de rode kool in de helft en snij de dikke witte stam eruit. Snij de kool fijn of hak hem in de keukenmachine.
  2. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in kleine blokjes.
  3. Verhit in een grote diepe pan met deksel de boter. Voeg de rode kool toe samen met wat peper, zout, de kruidnagel, kaneel en nootmuskaat en stoof de kool op een zacht vuurtje. (Je wil niet dat je kool gaat aanbranden.)
  4. Voeg na 5min de appeltjes toe samen met de rode wijnazijn.
  5. Voeg opnieuw na 5min de pot veenbessen met het sap toe samen met de bruine suiker. Laat de kool met het deksel op de pan stoven tot deze kool beetgaar is. Dit zal in het totaal zo’n 25 a 30min duren. Tussendoor moet je wel regelmatig een keer roeren in de pan.
  6. Is de kool bijna gaar? Zet dan een pan met goed wat boter op een middelhoog vuur voor de pensen.
  7. Bak de pensen tot ze gaar zijn. Je ziet dit niet goed o.w.v. hun donkere velletje. Maar reken ongeveer een 10min baktijd.
  8. Wanneer de pensen bijna gaar zijn, strooi je er nog wat zout overheen.
  9. Serveer met gebakken of gekookte aardappelen en de rode kool.

rode kool met veenbessen en appels

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply