Omdat het deze week Oxfam Fairtradeweek is, vond ik het een leuk idee om pompoensoep te maken met enkele producten uit de plaatselijke wereldwinkel. Door regelmatig voor Fairtrade te kiezen, kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat de mensen in het zuiden, genoeg kansen krijgen om daar een deftig bestaan op te bouwen. Ze zijn ze niet genoodzaakt om hun land te verlaten, omdat ze in hun thuisland geen eerlijk loon krijgen en hun kinderen geen goede toekomst kunnen geven. Eerlijke handel: we worden er allemaal beter van. Iets om af en toe bij stil te staan als je je boodschappen doet…
Omdat het volop pompoenentijd is, serveerde ik vorig weekend aan de vrienden deze pompoensoep met kokos. Ik maakte gebruik van de hokkaido pompoen. Dit is de standaard kookpompoen die je in de supermarkten kan vinden. Kies voor deze soep een mooi donkeroranje exemplaar uit in je tuin of de winkel. Heb je biologisch geteelde pompoenen, dan hoef je hen zelfs niet te schillen voor dit recept. Je kan ze makkelijk lang bewaren, maar hoe ouder ze worden hoe harder de schil wordt. Dus als ze al meer dan een maand liggen, schil je ze beter wel.

Wat heb je ervoor nodig? (10 à 12 pers.)
- 1 bio hokkaido pompoen
- 1 middelgrote aardappel
- 2 grote uien, gesnipperd
- 1 groot blik bio kokosmelk (van de wereldwinkel)
- 1 pakje Thaise gele curry kruidenpasta (van de wereldwinkel)
- 1,5 liter water
- 3 blokjes groentenbouillon
- zwarte peper uit te pepermolen (ook zwarte en witte peperbolletjes vind je in de wereldwinkel)
- 1 el olijfolie (uit de wereldwinkel)
- zout
Hoe begin je eraan?
- Bereid je groenten voor: schil de aardappel en snij in blokjes, snipper de ui
- Was de pompoen, snij in 2, verwijder het steeltje. Lepel de zaden en zaadlijsten er met een lepel ui en snij het vruchtvlees (met schil) in schijven.
- Zet een grote kookpot op het vuur en bak de ui glazig in de olijfolie.
- Voeg nu ongeveer de helft van de curry pasta toe. Laat even mee bakken.
- Voeg de pompoen en de aardappel toe.
- Voeg 1,5 liter water toe samen met de bouillonblokjes en breng aan de kook.
- Laat de soep ongeveer 30 minuten koken.
- Voeg de kokosmelk toe en mix de pompoensoep fijn met een staafmixer.
- Breng op smaak met zout en vers gemalen peper.
- Doe de rest van de currypasta in een potje met een klein lepeltje, en zet bij op de tafel, zo kan men naar eigen smaak bijnemen. (Of gebruik de pasta de volgende dag in een lekkere wok.)
Smakelijk,
Betty


Bekijk het vernieuwde assortiment op www.oxfamwereldwinkels.be