Spicy hummus met tuinkruiden

Hummus is een soort van broodbeleg dat gemaakt wordt van gepureerde kikkererwten en sesamzaad. Je kan het eten op brood maar het is ook heerlijk om knapperige groenten in te dippen. Voor mij is een potje hummus ideaal om het snacken van mijn dagelijkse portie groenten wat interessanter te maken. Zonder dipsaus zijn die droge wortelen of stukken selder maar een saaie boel en met wat hummus wordt je snack zoveel rijker. (En dat zonder dat er al die slechte calorieën bijkomen die bijvoorbeeld in cocktailsaus zitten!)

hummus met Tabasco

Hummus is oorspronkelijk afkomstig uit de Libanese keuken, maar heeft zich door de eeuwen heen verspreid rond het zuidelijke Middenlandse Zeegebied. Ondertussen kan je overal ter wereld wel je potjes hummus kopen en zijn er een hele reeks interessante smaken ontstaan zoals hummus met kerrie, tuinkruiden, rode biet, zongedroogde tomaten, … (bijna) alles wat je lekker vindt kan je in je hummus draaien.

Ik maakte dit keer een semi-neutrale versie met veel verse peterselie uit de tuin en met een scherpe, pittige afwerking van “old fashioned” Tabasco.

Of je nu gek bent op kikkererwten of niet, van deze hummus ga je smullen

WAT HEB JE ERVOOR NODIG? 

  • een klein blikje kikkererwten van 200g (uitgelekt gewicht 130g)
  • 2 eetlepels geroosterd sesamzaad (rooster ze kort op een medium vuur in een pan zonder vetstof)
  • 2 grote tenen knoflook
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • snufje suiker
  • snufje zout
  • halve theelepel rode tabasco
  • halve theelepel paprikapoeder
  • handjevol verse krulpeterselie (mag ook uit de diepvries zijn)

HOE BEGIN JE ERAAN?

Gooi alle ingrediënten in je chopper of keukenmachine en laat mixen tot de hummus de structuur heeft die jij het liefste hebt (helemaal gladgemixt of met wat kleine stukjes erin). Stop de machine regelmatig om de hummus die aan de zijkanten plakt naar beneden, richting de messen te duwwen.

Vul een potje met je hummus en bewaar in de koelkast.

Heerlijk met knapperige groentjes als snack zoals wortels, selder, bloemkool, sugarsnaps, … of tussen een wrap of op de boterham.

hummus met Tabasco-2

*Je kan een blender gebruiken als je geen keukenmachine of chopper hebt, maar hier ga je regelmatiger de hummus opnieuw naar de messen moeten duwen. Ook een staafmixer is een optie maar dan moet je regelmatig zelf de ingrediënten die aan de bodem hangen omhoog brengen met een lepel zodat alles goed door elkaar gemixed wordt.

Summary
recipe image
Recipe Name
spicy hummus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.