Tapenade van erwt en lookpasta

Het begin van de zomer  brengt weer een hele reeks nieuwe groenten om te oogsten in mijn kleine tuin en onze Velt ecodemotuin. Dit weekend oogstte ik een zak verse erwtjes. Vandaag ga ik daar een heerlijke tapenade mee te maken die je zowel als gezond broodbeleg kan gebruiken of als tapas op een stuk geroosterd brood. Het idee van een groentebeleg haalde ik uit een boekje dat ik onlangs uitleende in onze plaatselijke bibliotheek. Dit compacte boekje van Velt geeft je zowel kant- en-klaarreceptjes van het meeste heerlijke broodbeleg alsook massa’s tips om zelf aan de slag te gaan en je eigen creatie te maken, wat ik zelf natuurlijk het liefste doe. 

Tapenade met erwt en lookpasta

Welke groente ik als basis zou nemen was snel beslist: mijn kraakverse erwtjes met hun lichtzoete smaak en prachtige groene kleur. Verder bepaalde de inhoud van mijn koelkast de opbouw van mijn recept. Na even experimenteren kom ik tot deze tapenade van erwt en lookpasta.

Wat heb je ervoor nodig?

  • 200g verse erwten (of diepvries).
  • 1 eetlepel lookpasta uit Chili, van Oxfam.
  • de blaadjes van 3 takjes verse dragon.
  • 6 ansjovisfilets in olie.
  • 5 eetlepels Bio-olijfolie uit Palestina, van Oxfam.
  • Peper en zout.
  • Een staafmixer, keukenrobot of chopper.

Hoe begin je eraan?

  1. Breng een liter water aan de kook met een beetje zout, en kook hierin de erwtjes 2 minuten.
  2. Giet de erwtjes af en spoel overvloedig met koud water om de mooie groene kleur te behouden.
  3. Doe de erwten, de uitgelekte ansjovisfiles, de lookpasta en de dragonblaadjes samen met 3 lepels olijfolie, een beetje zout en 2 draaien van de pepermolen in de keukenrobot of mixer,  .
  4. Mix alles mooi fijn. Voeg extra olijfolie toe tot de tapenade smeuïg is en kruid indien nodig bij met zout en peper. Roer alles nog eens goed door elkaar.
  5. Serveer als tapenade op een geroosterde witte boterham of een stukje stokbrood. Of als beleg tussen een broodje met wat sla.

Smakelijk,

Betty

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply