Bananen zijn zo’n fijn fruit. Ze vullen je maag, zijn lekker zoet, smeuïg en je kan er ook nog eens lekker mee koken. Zo maakte een vriend van me ooit eens kalfslapjes in een tomatensaus met banaan, heerlijk was dat! Of gooi eens rijpe bananen op de barbecue tot ze pikzwart zijn, snij ze open en besprenkel ze met suiker en cointreau. Beleg je boterham met banaan en choco of pindakaas of maak heerlijke baksels zoals bananabread, bananapancakes of deze tropische bananencake met abrikoos.
Ik noem het een cake want deze bananencake is veel zoeter dan een bananabread. Ik vond inspiratie voor dit recept op de Amerikaanse website Serious Eats en paste het een beetje aan naar mijn smaken en ingrediënten die ik in de keuken had liggen. De basis is natuurlijk een pak calorierijker dan dat jullie van mij gewend zijn. Soms mag je wel eens zondigen moet je maar denken 🙂
Deze cake is super eenvoudig om te maken. Als je een blender hebt is het recept echt zo gefixt.
Wat heb je ervoor nodigg?
- handjevol hazelnoten
- handjevol cashewnoten
- handjevol gedroogde abrikozen, fijn gesneden
- 3 middelgrote rijpe bananen (er mogen veel bruine vlekjes op staan!)
- 200g tarwebloem (of volkorenbloem)
- 80g suiker
- 80ml karnemelk
- 60ml zonnebloemolie/ arachideolie
- 50g havermout
- 1 eetlepel vanille-extract
- 6g bakpoeder
- 2g baksoda
- 2g kaneel
- snufje zout
- snufje nootmuskaat
Materiaal: hakmes, blender, grote kom, spatel, bakpapier, een oven en een lang langwerpig bakblik.
Hoe begin je eraan?
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bereid je ingrediënten voor:
- hak de noten grof
- snij de gedroogde abrikozen in blokjes
- pel de bananen en breek in groffe stukken
- weeg je ingrediënten af
- Mix in je blender de bananenstukken met de karnemelk, bakpoeder en baksoda. Als je mengsel een mooie milkshake vormt voeg je ook het havermout toe.
- Giet je bananenmengsel in een mengkom en voeg daar het zout, nootmuskaat, vanille-extract, suiker, olie en kaneel aan toe, meng goed.
- Daarna is het de beurt om de bloem toe te voegen: doe dit dit beetje per beetje met behulp van een zeef en roer tegelijkertijd in de kom met een spatel.
- Als allerlaatste roer je de gehakte noten en abrikozen erdoor –> je cake kan in de oven!
- Bekleed je bakvorm met bakpapier, giet het deeg in de bakvorm en bak zo’n 50 min op 180°C.
Deze bananencake is heerlijk zoet en ook superlekker met wat notenpasta.
Smakelijk!
Silvy –