Waldorfsalade: de salade die alles heeft!

Sinds ik voor stad Mechelen werk, is mijn motivatie om te koken enorm gestegen. Mijn er collega’s zijn daar verantwoordelijk voor: niet alleen koken de meesten heel erg graag, bovenal wordt er door iedereen graag gegeten. Niemand vind het dan ook erg dat er regelmatig restjes/probeersels mee naar het bureau komen.
Maar soms word ook georganiseerd gekookt. Zoals ter afsluiting van de natoinale 10.000 stappen challenge. We hadden voor deze challenge ook intern op de communicatie-afdeling (marcom) een wedstrijd georganiseerd: de groep binnen marcom met de meeste stappen op het einde van de maand, zou voor de andere groep een lunch moeten klaarmaken. Een eenvoudige maar heerlijke motivatie om in de maand mei toch wat extra stappen te zetten.
De groep waarin ik zat had helaas de stappenchallenge verloren. Wij moesten koken. Β Niet dat we dat erg vonden. πŸ˜‰ Dat was weer leker een reden om iets nieuws uit te proberen: een waldorfsalade. Een receptje uit het New York van de eind 19e/ begin 20e eeuw. Β De collega’s waren superenthousiast. Ik ook. Zo enthousiast dat ik helemaal vergeten was om een foto te maken van deze salade… Reden te meer dus om nog eens langs de Colruyt te passeren en ook mijn vriend te verwennen om een lekker bord vitamines.
Frisse Waldorfsalade
Frisse Waldorfsalade

Benodigdheden:

  • 1 groene selder
  • Β½ knolselder
  • 2 grote Kanzi-appelen (of andere zoet-zure stevige appelen)
  • 1/3 bakje blauwe druiven zonder pit
  • Handjevol rozijnen
  • 125g walnoten
  • Handjevol verse gehakte platte peterselie
  • 3 goed opgehoopte eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel zachte graanmosterd
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 2 eetlepels olie (arachide/zonnebloem/sla-olie Γ  geen olijfolie!)
  • 2 eetlepels citroenazijn (je kan meer toevoegen naar smaak)
  • Optioneel voor de dressing: zwarte peper & zout

Β Bereidingswijze

  1. Begin met de rozijnen in een kommetje lauwwarm water te leggen zodat ze zacht kunnen worden terwijl je het slaatje maakt.
  2. Voorbereiding:
    • Selder: bladeren en stronk eraf snijden, wassen en in reepjes snijden van max. 1cm
    • Knolselder: schillen en grof raspen
    • Druiven: halveren
    • Walnoten: grof hakken met een mes, daarna in een droge pan roosteren
  3. Meng bovenstaande ingrediΓ«nten + de rozijnen in een grote kom en maak de dressing.
  4. Dressing (Het mengen van de dressing lukt het best met een mini-garde of een vork):
    • Yoghurt + graanmosterd + mosterd + olie + azijn goed mengen tot je een egale saus verkrijgt.
  5. Meng de dressing onder de salade (met je handen) en serveer direct. 😊
Β 
TIP – Als je de salade pas later gaat serveren voeg dan niet meteen de noten en de dressing toe. Doe dit vlak voor het serveren. Anders worden je noten wak en je salade flets van de saus…
Smakelijk
Silvy

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.