Ooit al enchiladas gegeten? Tot een paar maanden geleden, ik ook nog niet!
Ik was dit gerecht al vaak tegengekomen op Pintereset en Amerikaanse foodblogs, maar heb het onlangs pas voor de eerste keer gemaakt. En het is een ware topper: opgerolde tortillas gevuld met gehakt overgoten met een pittige tomatensaus, zure room en smeuïge kaas. Na 15min in de oven heb je een soort van Mexicaanse lasagne om duimen en vingers bij af te likken. En dat in 1/4 van de tijd die je in een lasagne moet steken!
Deze schaal enchiladas heb ik mogen maken in de prachtige keuken van de ouders van het lief. Echt.. een keuken om jaloers op te zijn: zo veel plaats! Dan baal je natuurlijk wel wanneer je de volgende dag opnieuw in je kleine appartementje moet koken met een keukenwerkblad van maar 60cm breed. *zucht* Ochja, ooit zal ik wel mijn eigen keuken hebben! Ondertussen heb ik wel alvast goed wat punten gescoord bij het lief met mijn dit heerlijke ovengerecht! Mijn avond was goed 🙂
Wat heb je ervoor nodig? (2p)
- 1 grote rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 rundsgehakt op kamertemperatuur
- 100g zwarte of kidneybonen (afgespoeld)
- handjevol zwarte olijven zonder pit (of een half potje)
- 1 rode of oranje paprika in reepjes
- 4 tortillas
- 400ml tomatensaus
- 2 eetlepels srirachasaus (optioneel)
- 75ml zure room
- 150 cheddar kaas (of een mix van mozarella en cheddar)
- peper, zout, paprikapoeder, verse peterselie
- Ovenschaal + eetlepel olijfolie
- handjevol verse gehakte koriander
- 1/2 limoen
Hoe begin je eraan?
- Begin met je ingredënten voor te bereiden:
- Pel de ajuin en snij deze in fijne stukjes
- Pel de knoflook en snij deze fijn
- Was de paprik en snij deze in reepjes
- Snij een handjevol zwarte olijven in schijfjes
- Spoel je bonen af onder de kraan in een vergiet of zeef
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Doe de olijfolie in een grote pan en zet op een matig vuurtje. Stoof de rode ui zachtjes aan met de knoflook tot deze glazig wordt.
- Voeg het rundsgehakt toe en prak dit met een vork los met de rode ui en knoflook en voeg peper en zout toe. Bak tot het gehakt gaar is en schep er de olijven door.
- Schep het vleesmengsel in een kommetje maar probeer het vocht in je pan bij te houden. Stoof hier je paprikareepjes in op een matig vuurtje zo’n 5 minuten.
- Schep de paprika in een kommetje (behoudt opnieuw je vocht en vetstof in de pan) en giet de tomatensaus in de pan samen met de sriracha, een theelepel paprikapoeder en wat peper en zout.
- Zet het vuur hoger opdat de saus gaat koken. Laat deze zo’n 5 a 8 minuten inkoken opdat de saus dikker wordt. Ze wordt meteen veel rijker van smaak! Zet van het vuur.
- We gaan nu onze enchilladas maken!
- Bestrijk de binnenkant van je ovenschaal met olijfolie.
- Vul je tortilla’s met het vleesmengsel en enkele paprikareepjes.
- Leg je gevulde tortilas in de ovenschaal en verdeel er de bonen over.
- Verdeel de tomatensaus over de gevulde tortilla’s.
- Maak strepen met de zure room over de tortilla’s en werk af met veel kaas.
- Zet de enchillada’s zo’n 15minuten in de oven tot de kaas is gesmolen en goudbruine korstjes heeft.
Geniet met een fris slaatje, koriander en was druppels limoensap.
Smakelijk! 🙂
– Silvy –