“Nederlanders en hun pindakaas, ze zijn onafscheidelijk.”Ik dacht altijd dat dit gezegde een beetje overdreven was, maar na al 5 weken in NL te wonen ben ik er achter gekomen dat dit smeersel net zo ingeburgerd is als choco in België. Onze Noorderburen gebruiken het echt met alles: confituur, choco, hagelslag, mosterd (no kidding) en in de warme keuken met ketjap om er pindasaus mee te maken.
Pindasaus komt oorspronkelijk uit Indonesië, een oude kolonie van Nederland, waar het gemaakt werd/word van gemalen pinda’s. In Nederland maken ze het vaker gewoon met pindakaas. Er zijn wel tientallen verschillende recepten van de saus, er bestaan varianten met sambal, kokosmelk, citroengras, komijn, … noem maar op. Het is een saus die echt bij veel verschillende gerechten past en heel makkelijk te maken is. Ik maakte hem vanavond voor het eerst naar een traditioneel recept. Makkelijk en heerlijk met rijst en een stukje kip.
Wat heb je ervoor nodig?
- gekookte rijst (hoeveel je wil)
- 2 kippenbillen
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1theelepel sambal
- 2 eetlepels olie
- 4 eetlepels pindakaas
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (kan vervangen worden door normale of rietsuiker)
- 2 eetlepels vers citroensap
- snuf zout
- 3 dl water
- 2 eetlepels boter
Hoe begin je er aan?
- Snijd de uien en knoflook heel fijn.
- Verhit de olie in een pannetje en voeg daaraan de uien, knoflook, zout en de sambal toe en fruit zo’n 7 minuten op middelmatig vuur.
- Voeg een voor een de ketjap, kokosbloesemsuiker, pindakaas en citroensap toe.
- Voeg nu beetje bij beetje het water toe. (Het kan zijn dat je niet al het water hoeft te gebruiken, verdun de saus naar hoe jij hem wil. Je kan altijd achteraf nog water bij toevoegen.)
- Is de saus klaar, zet dan het vuur wat lageren leg de kippenbillen bij in de pan en zet het deksel op de pan. Laat nu 15 a 20 min pruttelen.
- Roer om de 3minuten in de saus. Draai je kip een keer om en controleer na 15 minuten de gaarheid.
- Serveer de kip en pindasaus met rijst en werk af met wat frisse koreander.
Topgerechtje 🙂
