Winterse cranberrytaart

Winter en cranberries, de twee zijn gewoon gemaakt voor elkaar. Ze doen me denken aan kleine rode kerstballetjes hoe ze hier in de pot liggen te blinken. Daarom is deze taart perfect om tijdens de feestdagen op tafel te zetten. Hij is niet veel werk en presenteert prachtig op je kersttafel!

Wat heb je ervoor nodig?

  • 350g cranberries (vers of bevroren)
  • 240g suiker
  • 3 grote eieren
  • 2 extra grote eieren – gescheiden
  • 1 theelepel citroenzeste
  • 2 theelepels limoenzeste
  • 120ml vers limoensap
  • snufje zout
  • 75g boter
  • 1 rol kruimeldeeg of maak je eigen kruimeldeeg!

Hoe begin je eraan?

  1. Doe de cranberries in een steelpannetje met 160g suiker en 60ml water. Zet het pannetje op een middelhoog vuur.
  2. Roer regelmatig met een houten lepel in de pan en breng de vruchten aan de kook. De cranberries zullen openbarsten waarna hun sap vrijkomt. Laat de vruchten nu zo’n 10min inkoken. Er vormt zich een dikke gelei.
  3. Zet het pannetje van het vuur en laat afkoelen.
  4. Pureer de cranberries met een staafmixer of in een blender.
  5. Haal nu het kruimeldeeg uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen en laat de oven alvast voorverwarmen.
  6. Bekleed een mooie ronde taartvorm met het kruimeldeeg. Laat het bakpapier aan het deeg hangen, zo krijg je de taart nadien makkelijker uit zijn vorm.
  7. Prik met een vork een reeks gaatjes in het deeg en bak het deeg nu volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  8. Zet een klein pannetje met water op het vuur en breng aan de kook.
  9. Zet een hittebestendige kom bovenop het pannetje, zorg dat de kom het water niet raakt. We gaan nu de cranberryvulling maken au bain marie!
  10. Doe de cranberrypuree in de kom samen met de 3 eieren, de twee extra eierdooiers, de citroen- en limoenzeste, het limoensap, zout en 80g suiker.
  11. klop met een garde of mixer op laag tempo zo’n 7min. de ingrediënten goed door elkaar boven de kom kokend water.
  12. De cranberryvulling moet een mooi dik laagje op je garde vormen.
  13. Zet de kom van het vuur en voeg nu beetje bij beetje de boter toe tot dat deze smelt en goed vermengd is met de vulling.
  14. Giet nu de cranberryvulling in de taart en zet zo’n 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  15. Je kan de taart zo presenteren OF je gebruikt de overgebleven eiwitten om een meringuetopping te maken zoals die op de citroentaart.

Fijne feesten en een heerlijk 2017 gewenst!

recept naar bonappetit.com

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply